Lidt vest for Give i Midtjylland driver Frank Jeppesen et landbrug på 140 hektar. Grisestaldene er lejet ud, så han kan koncentrere sig om planteavlen og sin maskinstation. Hovedopgaverne er pløjning, sprøjtning, mejetærskning samt arbejde med en rendegraver.

Frank Jeppesen har år for år fået mere at lave med ploven, og i foråret pløjede han omkring 650 hektar, og han forventer at komme over 800 hektar, inden vintersæden er i jorden. Ud over at udføre et førsteklasses håndværk har han ikke gjort den store indsats for at få nye kunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nye kunder har som regel en eller anden relation til en eksisterende kunde, som har anbefalet mig. Det forpligtiger selvfølgelig, men på den anden side indikerer det jo også, at det arbejde, som jeg udfører, ikke er så ringe endda, siger Frank Jeppesen med jysk beskedenhed.

Blandt kunderne er der flere økologer, for hvem succesen i bekæmpelsen af ukrudt afhænger af en god pløjning.

rich-media-2
Den integrerede pakker er tre meter bred og dækker netop plovens arbejdsbredde når furebredden er 50 centimeter.

Bakkerne var for stejle

For at øge kapaciteten blev liftploven for nogle år siden erstattet af en halvbugseret Kverneland PW på otte furer, som siden blev udvidet til ni furer.

- Det var en rigtig dejlig plov at køre med, og gennem sæsonen lå kapaciteten på cirka 2,2 hektar i timen. Men på trods af at min John Deere 8345R har 1,5 ton i næsen og er vejet op til 14,5 ton, så kneb det med at stå fast på de stejle bakker, når underlaget var løst sand. På lerbakker havde jeg ingen problemer, men lige så snart underlaget var løst, gravede traktoren sig ned, forklarer Frank Jeppesen og fortsætter:

- Det er anstrengende at køre, når man hele tiden skal være klar med vægtoverføringen for at være sikker på at komme op. Derfor skiftede jeg sidste vinter til en seks-furet Kverneland EG liftplov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ploven er med Krop 28 underplove og integreret pakker.

Bruger landhjul til isætning

På de store og reelle marker savner Frank Jeppesen af og til den store plov. Men når der pløjes 800 hektar om året, er der også mange mindre marker, der skal pløjes, og her kan kapaciteten på den liftophængte plov sagtens hamle op med den noget større, halvbugserede plov.

- I foråret har jeg i gennemsnit lagt på omkring 1,8 hektar i timen, og det er cirka 20 procent lavere end med den store plov. Til gengæld er pløjningen i orden både op og ned ad bakkerne, og kunderne roser ploven for at lave en bedre finish end den halvbugserede plov, forklarer Frank Jeppesen.

For at lave en flot afslutning ved forageren anvender han plovens hydrauliske landhjul som et isætningshjul. Sammen med vendingen af ploven er den funktion kodet ind i traktorens foragerautomatik, og når ploven sættes i jorden, sørger automatikken for, at hjulet sænkes i en passende hastighed, så de seks skær sættes i jorden på en lige linie. Dermed fungerer ploven næsten som en halvbugseret plov med et landhjul i bag.

- Ved at anvende dybdehjulet som isætningshjul er det ikke nødvendigt med en hydraulisk topstang, og hjulet kan ligeledes anvendes til at minimere pløjedybden på sidste træk i forageren, så slutfuren er lettere at jævne, tilføjer Frank Jeppesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Hår der køres transport løftes pakkeren ind over ploven, og for det meste anvendes plovens kombihjul også til transportkørsel.

Pakker på tre meter

Lige som den forrige plov er også den nye liftophængte plov udstyret med en ny integreret Packomat jordpakker, der blev lanceret sidste år. Pakkeren er tre meter bred, og under transport løftes pakkeren ind over ploven.

- Det kræver selvfølgelig en traktor af en vis kaliber, at håndtere en seksfuret plov med pakker i liften. Men jeg vil nødig undvære pakkeren, der giver den nypløjede jord en fast og ensartet overflade. De fleste af kunderne kan køre direkte på den pakkede jord med såsættet, forklarer Frank Jeppesen.

Han har fået ploven leveret med Quick-Fit spidser, som det kun tager et øjeblik at udskifte. I foråret pløjede han 80 hektar på et sæt spidser, og cirka 400 hektar på et sæt skær.

Ploven har trinløs variabel furebredde, og med det kan han ikke blot få en fin afslutning op mod markskel, det giver også mulighed for at tilpasse furebredden til jordtypen. Han roser i øvrigt de lange Krop 28 muldplader for at lave en god vending af jorden og muligheden for at køre med stor furebredde, uden at det påvirker pløjekvaliteten.

Eneste problem han har haft med ploven er ledlejet, der sidder på vendecylinderen og som belastes hver gang ploven vendes. Han formoder at det er belastningen fra den brede pakker, som har knust lejet, men han regner med, at Kverneland løser problemet, inden efterårspløjningen går i gang.