Abonnementsartikel

Politiet har lavet en samlet koordineret indsats mod GPS-tyvene, men har svært ved at forudsige deres adfærd.

Politiet tager den seneste tids GPS-tyverier fra specielt de danske maskinstationer meget alvorligt.

- Vi har lavet en parallel efterforskning i kampen mod tyvene, hvilket betyder, at vi samarbejder på tværs af politikredse og vores afdeling, fortæller Sønke Iwersen, vicekommissær hos Udlændigekontrol-afdelingen, som har hjemme i Padborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller også, at det desværre er svært at forudsige tyvenes adfærd, da de slår til rundt omkring i landet i et ikke helt normalt mønster.

- Jeg kan sige så meget, at det ser meget professionelt ud, og der er forud for hvert tyveri lavet meget grundig research, hvor der er blevet holdt øje med stederne lang tid i forvejen.

Modtagelig for hjælp

Indtil videre har man samlet brugbart spor i sagen, men man er endnu ikke klar til nogen anholdelse.

- Selvom vi har spor at gå efter, så vil vi rigtig gerne have yderlige spor, og alt hjælp fra specielt de danske maskinstationer er velkommen, fortæller Sønke Iwersen.

- Man må meget gerne være opmærksom, hvis der sker noget rundt omkring bedriften eller maskinstationen. Hvis der eksempelvis er et kærestepar ude og gå, og der tages billeder med maskiner i baggrunden, er der god grund til at være ekstra opmærksom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rengøring af maskineriet kan også være en stor hjælp, når der efterfølgende skal sikres spor ved et tyveri.

- Det kan være svært at sikre spor når der eksempelvis er et fint støvlag rundt i kabinen, eller på dørhåndtag, bøjler og lignende. Det kan være en rigtig god ting at tage en klud og tørre dørhåndtag, paneler og lignende af til fyraften, da vi på den måde har rigtig god mulighed for at sikre spor fra eventuelle tyve.

Han nævner også, at opsætning af et vildtkamera i maskinhuset er en rigtig fornuftig ide, som ovenikøbet er en billig investering.

- Det bedste er naturligvis professionel overvågning, men det kan være svært at få sat op fra den ene dag til den anden. Der kan et vildt kamera være en rigtig god løsning.