Abonnementsartikel

Fødevarestyrelsen har lavet en trusselsvurdering for Danmark i forhold til afrikansk svinepest, der breder sig i Polen.

Der er rapporteret udbrud af ASF i to tamsvinebesætninger i det vestlige Polen. De rapporterede udbrud er hhv. det femte og sjette udbrud af ASF i tamsvin i det vestlige Polen, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Den nærmest beliggende besætning med udbrud af ASF ligger nu 40 km fra den tysk-polske grænse. Det nærmest ASF-fund i vildsvin i Polen ligger fortsat 10 km fra den tysk-polske grænse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen vurderer fortsat, at den samlede risiko for smitte med ASF til danske svinebesætninger, på trods af tamsvineudbruddet i det vestlige Polen, er meget lav.

For at opretholde det meget lave risikoniveau for overførsel af smitte til danske svinebesætninger gør Fødevarestyrelsen opmærksom på følgende regler:

- Transportmidler, der har transporteret svin i udlandet, skal rengøres og desinficeres efter aflæsning af svin.

- Svin må ikke fodres med madaffald

Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at man inden et besøg i danske husdyrbrug ikke bør have været i kontakt med landbrugsdyr i udlandet inden for de seneste 48 timer, da man ellers kan medbringe dyresygdomme fra udlandet, skriver Fødevarestyrelsen i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen anbefaler også, at man er særligt opmærksom på ikke at bringe smitte via udstyr inklusive tøj, skydestok, våben, støvler, jagthund, kød og jagttrofæer til Danmark, hvis man har været på jagt i udlandet.

Fødevarestyrelsen følger situationen i Polen og vurderer løbende, om der er behov for opdatering af trusselsvurderingen.