Abonnementsartikel

Mangel på arbejdskraft fra Rumænien tvinger Primdahl Pelseri til at udsætte pelsningen og fryse hele kroppe ned.

Under normale forhold ville 35-40 rumænere være i fuld gang med at pelse 60.000 mink hos Primdahl mink og pelseri ved Holstebro, men corona-krisen har sat alt normalt på stand-by. Primdahl Pelseri A/S har i dag kun fire rumænere ansat til at fryse hele kroppe ned.

- Vi har været i kontakt med alle vores rumænske medarbejdere, som plejer at komme til landet til forårspelsningen, men både de og vi er nervøse for situationen. De kan godt komme ind i landet, fordi de har ansættelseskontrakt og kan dokumentere arbejde hos os, men de risikerer at komme i karantæne i en slags lejr i Rumænien under barske forhold, og det er det ikke værd for kun 14 dages arbejde, siger Birger Primdahl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Minkavleren har anbefalet de rumænske medarbejder at blive hjemme, både af hensyn til deres situation og af hensyn til smittespredning i begge lande.

- Vi skal følge myndighedernes opfordring til at mindske smittespredningen, så det giver ikke mening, at de skal rejse helt til Danmark og måske tage smitten med fra deres hjemland og tilsvarende tage smitten med tilbage til Rumænien. Vi risikerer, at det rumænske sundhedssystem bryder sammen. Mange af vores medarbejder er både familiefædre og mødre, så vi skal passe på hinanden, siger han.

rich-media-2
I en normal sæson er pelseriet i fuld gang med 35-40 medarbejdere fra Rumænien, men coronavirussen har bremset den aktivitet. Privatfoto.

Ekstra frysekapacitet

Uanset om om landet er ramt af corona eller ej, så skal de 60.000 mink pelses, men uden en masse arbejdshænder til at pelse kroppene, er Birger Primdahl tvunget til at fryse hele kroppe ned.

- Vi har i øjeblikket fire rumænere beskæftiget med arbejdet. De er alle ungkarle, så de kan nemmere være i landet i længere tid end de 14 dage. Vi vil sørge for, at de har arbejde udover de 14 dage, så de ikke er tvunget til at tage til Rumænien, når forårspelsningen er overstået. Vi finder på noget arbejde til dem, måske går vi lige så stille i gang med at pelse, men det har vi endnu ikke besluttet, siger minkavleren som samlet har 14.000 hunner på farmen.

Nødproceduren med at nedfryse de hele kroppen i stedet for at pelse, har tvunget minkavleren til at leje mere frysekapacitet. Kroppene skal nedfryses i løbet af et døgn for ikke at ødelægge pelsen. Det kræver frysere med mange kilowatt, som han ikke stod med på lager. 60.000 minkkroppe fylder en del - cirka 180.000 kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis tingene normaliseres vil vi forsøge at pelse dem inden sæsonen i november, hvis vi ellers kan nå at få skindene sorteret i København. Men fremtiden er meget usikker. Vi oplever både aflyste auktioner og disse udfordringer med arbejdskraft, siger Birger Primdahl.