Abonnementsartikel

Afgrødekommentar: Store forventninger til ugens OPEC-møde.

Risikoappetitten var igen i går tilbage i markederne, ovenpå et godt gedigent udsalg i sidste uge. Der var pæne stigninger til en bred vifte af risikoaktiver, og mens aktierne steg pænt, så var det især olien der stjal billedet, skriver Jyske Market.

Olien faldt med intet mindre end 13 procenti sidste uge, og er samlet set nede med omkring 27 procent siden starten af januar, og handler nu nede på kritiske niveauer for budgetterne hos alliancens medlemmer. OPEC alliancen mødes i slutningen af denne uge, og i weekenden var den russiske præsident, Vladimir Putin, ude med lidt kommentarer på situationen. Den russiske præsident åbnede i den forbindelse op for, at Rusland vil støtte koalitionens ønske om en produktionsnedskæring i forbindelse med det kommende møde, som koalitionens største medlem Saudi Arabien agiterer for. De positive russiske toner kombineret med, at der i går var rygter i markedet om, at en kommende produktionsnedskæring kan komme til at ligge i omegnen af 1 mio. tønder pr. dag fik olien til at tage et prishop. I forhold til lukningen fredag har olien her til morgen tilbageerobret lige over fire procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sojabønner

Den positive stemning forplantede sig også i sojakomplekset, hvor det positive momentum drev priserne på både sojabønner og skrå endnu højere. Det forlyder, at der er fint med købsaktivitet i de fysiske markeder, og sammenholdt med de seneste prisunderstøttende nyheder var det med til at trække priserne med op. Selvom sojakomplekset generelt er trukket højere den seneste uge, så er prispresset fortsat på sojaolien, som bl.a. har fulgt palmeolien med ned. Sojaolien er faldet med mere end 22 procent siden toppen i januar, og vi skal helt tilbage til sommeren 2019 for at se lignende niveauer. Den positive stemning kunne endvidere spores i den amerikanske majs, som i gårsdagens handel steg med 2,5 procent. Forlydender om, at et større antal købere igen havde fundet vej til de fysiske markeder var med til at drive priserne op fra de seneste bundrekorder.

Palmeolie

Palmeolien startede dagen, som resten af markedet med pæne stigninger, og kunne i løbet af sessionen markere en korrektion på mere end to procent. Det kommer ellers efter en periode, hvor priserne har været under ekstraordinært pres som følge af udsigten til vigende malaysisk eksport i kølvandet på udbruddet af COVID-19.