- Vi står i et historisk øjeblik, hvor vi endelig kan tjene penge på grise - både smågrise og slagtesvin. Det falder på et tørt sted for de fleste af os, så det er rigtigt godt.

Sådan siger formand for Danske Svineproducenter Kim Heiselberg der ser optimistisk på tilværelsen for svineproducenterne ved indgangen til 2020.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Faktisk ser jeg 2020 som det år, der kan gå hen og blive min generations rednings år, siger han og påpeger, at det nu er op til den enkelte svineproducent at udnytte denne historisk gode periode fuldt ud.

- Intet varer som bekendt ved, hverken gode eller dårlige ting. Vi ved, at det på et tidspunkt vil gå nedad med priserne igen, og så skal vi være klar, understreger svineproducenternes formand.

Kim Heiselberg mener, at det nu gælder om at drage fordel af de nuværende priser. For det giver et frirum, der kan give de enkelte svineproducenter styr på deres økonomi.

- Det er nu, vi har mulighed for at komme ud af bankernes jerngreb og få konsolideret vores virksomheder. Og endelig giver det os mulighed for at få foretaget nogle tiltrængte generationsskifter. Alt det skal vi nu sørge for at få udnyttet fuldt ud, mener Kim Heiselberg.

Det er dog ikke med klap for det ene øje, at svineproducenternes formand træder ind 2020, for der er også trusler, der lurer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Afrikansk svinepest er en joker. Den har givet os høje priser på grise, men den er også en risiko, der rykker stadig tættere på.

Derfor anerkender formanden også folketingets handlekraft, der gjorde det muligt få sat vildsvinehegnet op i tide, og det gør ham fortrøstningsfuld.

- Risikoen stiger for at der kommer svinepest til Tyskland, men jeg har is i maven. Foruden hegnet har vi et velfungerende vaske-setup ved grænsen samt stor fokus fra alle landmænd, transportører og øvrige aktører i branchen på at holde smitten ude. Alle løfter i flok for at sikre den danske svineproduktion mod smitte. Det er en stærk fælles indsats fra hele branchen, siger han.

- Lige nu opfatter jeg faktisk fødevareministeren som en større trussel for vores erhverv end afrikansk svinepest, siger Kim Heiselberg med henvisning ministerens negative udtalelser om danske svinetransporter og andre forhold i svineproduktionen i den korte periode, han endnu har været minister.

Kim Heiselberg opfordrer til, at regeringen i højere grad begynder at opfatte dansk svineproduktion som en oplagt del af løsningen i stedet for en del af problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg håber, at regeringen kan se, at landbruget er en oplagt løftestang for dansk vækst, miljø og klima. Vi mangler blot, at også ministeren ser potentialet og giver os muligheder i stedet for at lægge os flere sten i vejen, siger Danske Svineproducenters formand Kim Heiselberg.