Kartoffelavlerne i Nordjylland får travlt i den næste kampagne til september 2020. Rigtig travlt. AKV Langholt har åbnet en ny produktionslinje og udvider med 60 procent fra 50.000 tons til cirka 80.000 tons i 2021. Målet er at få flere kartofler igennem produktionen på kortere tid.

Omkring 15-20 procent af verdens produktion af kartoffelmel ligger i Danmark, en del af denne produktion ligger i Vendsyssel hos AKV Langholt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har foretaget en investering i større timekapacitet, således at vi fra efteråret 2019 producerede 32 tons mel i timen mod tidligere 20 tons mel pr. time. Dette sammen med tidligere investering i et inddampningsanlæg, nyt proteintørreri og en silo til opbevaring af 60.000 ton mel gør, at virksomheden nu vil få kapacitet til at producere minimum 80.000 ton mel pr. år, svarende til forarbejdningen af 320.000 tons kartofler om året, fortæller Ronnie B. Nielsen, administrerende direktør hos AKV Langholt.

AKV Langholt havde en samlet omsætning på 228 millioner i 2018 og beskæftiger 70 medarbejdere i produktion og administration.

rich-media-2
Hver dag i kampagnetiden kører lastbiler i pendulfart mellem avlere i Nordjylland til AKV Langholt for at fodre kartoffelmelsfabrikken med råmateriale. Foto: Marianne Nørmark.

Millioninvestering

Selve udvidelsen med den nye produktionslinje svarer til en investering på små 100 millioner kroner og indgår i den samlede investering i den nye modificeringsfabrik og lagersilo.

- Den eksisterende fabrik og den nye fabrik har mange fælles områder, såsom proteinproduktion, inddamper, vandforsyning, vaskeri, rivere og rivelsdekantere. Det betyder, at der er mange steder på linjen, hvor den eksisterende fabrik er blevet modificeret for at klargøre den til de 32 tons i timen. Derfor har udvidelsen haft indflydelse på næsten alle aspekter af fabrikken, fortæller Ronnie B. Nielsen.

- Det er først, når den nye produktionslinje kommer i kontinuerlig drift, at det bliver muligt at vurdere, hvordan hele systemet virker under stabile forhold med en langt større mængde kartofler end i dag, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der har selvfølgelig været børnesygdomme i opstartsfasen, det vil der altid være ved etablering af så stort et anlæg til så mange penge. Men vi er utrolig glade for udvidelsen, siger Ronnie B. Nielsen.

rich-media-4
Det nye anlæg skal producere 12 tons kartoffelmel i timen. Foto: Marianne Nørmark.

Brug for flere avlere

I øjeblikket har AKV 184 andelshavere, og kapacitetsudvidelsen betyder, at AKV har besluttet at udvide tegningen op til 192 andelshavere. Den nuværende tegning af andele svarer til en produktion på cirka 62.000 tons mel, og denne øges over de kommende år til en produktion på cirka 80.000 tons mel. AKV har derfor brug for nye tegningsudvidelser.

AKV Langholt regner med at afholde informationsmøder om nye tegninger i løbet af 1. halvår 2020.

Ronnie B. Nielsen fortæller, at det ofte er allerede eksisterende andelshavere, der udvider deres andel med nye aftaler med leveringspligt og overskudsdeling.

Sidste år udbetalte kartoffelmelsfabrikken 3,7 kroner pr. kg til sine andelshavere.

rich-media-6
Kontrolrummet på stivelsesfabrikken, hvor medarbejdere konstant holder øje med produktionen. Foto: Marianne Nørmark.