Abonnementsartikel

Efterafgrøderne bliver sået på samme tid som pløjningen i disse dage på Sjælland. En specialdesignet og ombygget plov letter arbejdet med etableringen af efterafgrøder som olieræddike og raps.

Efter flere dage på værkstedet har Jesper Koldsø hos Koldsø Smede og Maskinservice i Høng på Sjælland ombygget en Ovlac miniplov til en kombineret plov og såmaskine. En henvendelse fra importør Farm Implements med et specialønske om ombygningen af en skrælleplov fik Jesper Koldsø til at gå i tænkeboks og i værkstedet.

- Importøren har været i kontakt med en økologiske planteavler, der har udtrykt ønske om sådan en specialplov, så kom jeg til at sige, at den opgave kan vi sagtens løse. Ja, så måtte vi jo i gang, siger Jesper Koldsø, der har stor erfaring i netop specialopgaver i sin smedeforretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Koldsø Smede og Maskinservice har selv afprøvet ploven i rapsmarker, og det har fungeret rigtig godt, fortæller Jesper Koldsø. Pressefoto.

I denne tid er den ombyggede plov i fuld gang med at så efterafgrøder og pløje hos både økologiske og konventionelle planteavlere omkring Slagelse og Kalundborg.

- Vi får positive tilbagemeldinger, men selvfølgelig er der nogle småjusteringer og rettelser, inden den er perfekt. Vi har selv afprøvet ploven i rapsmarker, og det har fungeret rigtig godt, fortæller Jesper Koldsø.

Den ombyggede Ovlac-plov fra Høng har endnu ikke fået et navn, men er en efterharver med en rotersmulder bygget ovenpå. Såmaskinen sidder bagpå ploven, så man i én arbejdsgang både pløjer og såer på samme tid.

- På den måde sparer man en arbejdsgang og får etableret efterafgrøderne i nypløjet og fugtig jord, så afgrøderne kommer godt fra start, fortæller Jesper Koldsøe, der synes, det er sjovt og udfordrende med denne type specialopgaver, der løser konkrete udfordringer for kunderne.

Ovlac-plovprogrammet bliver produceret i Spanien, og firmaet har specialiseret sig i maskiner til jordbearbejdning.