Abonnementsartikel

Dagens afgrødekommentar sætter blandt andet fokus på, at Trump inviterer biobrændstofindustrien til at komme med forslag til at øge produktionen.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Makro: Positive nyheder på handelsfronten er her til morgen medvirkende til at løfte stemningen, efter det kinesiske handelsministerium i går valgte at fritage 16 amerikanske varetyper for told på 25%. Som nævnt i gårsdagens kommentar var landbrugsvarer ikke iblandt toldfritagelserne. Henover natten har Trump udskudt næste toldforhøjelse på kinesiske varer fra 1. til 15 oktober, hvilket skaber optimisme forud for næste runde forhandlinger. Vi ser dette som et spil fra galleriet som så mange gange tidligere. I oliemarkedet har fyringen af USA's nationale sikkerhedsrådgiver, åbnet op for nye forhandlinger med Iran. Den iranske olieeksport er for øjeblikket omfattet af amerikanske sanktioner, der betyder at eksporten er halveret. Hvis Trump angiveligt overvejer at mildne sanktionerne mod Iran, kan det betyde, at iransk olie igen kan flyde ud på verdensmarkedet. Det satte sig prompte i olieprisen der lukkede 2,5% lavere.

Den ene af dagens helt store begivenheder er rentemødet i den europæiske centralbank, hvor der er forventninger om en rentenedsættelse, et nyt opkøbsprogram og ændrede forventningerne til den fremtidige renteudvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

WASDE: Den anden af dagens store begivenheder er WASDE-rapporten, der offentliggøres i aften kl. 18.00 dansk tid. Mens ugen startede med prisstigninger og gevinsthjemtagning/short covering, var aktiviteten i går mere afdæmpet, og afgrødemarkedet lukkede overordnet lavere. Forventningerne til aftenens rapport er udbyttenedjusteringer for den amerikanske majs fra 169,5 til 166,9 bushels/acre, og for de amerikanske sojabønner fra 48,5 til 47,1 bushels/acre. USDA er yderst konservative i deres ændringer, hvilket vi så konsekvenserne af i sidste måned. Med gunstige vejrforhold skal man derfor passe på med at være for pessimistisk med USDA's tilpasninger denne måned. Imidlertid sænkede de overraskende estimaterne for de amerikanske majskonditioner med 3%point mandag aften, og det er de første indikationer på, at estimaterne i et eller andet omfang sænkes i aftens rapport. For sojabønner skal rapporten virkelig overraske, for at sparke til priserne i opadgående retning. Brasilianske bønner er fortsat kinesernes favorit, og det kommer til udtryk i store præmier på brasilianske varer kontra noteringen i Chicago. Den argentinske landbrugsminister udtalte i går, at det endnu vil vare måneder før der er udsigt til, at Argentina kan eksportere sojaskrå til Kina. Men den argentinske crush-industri er positive på et gennembrud og estimerer, at de i 2020 kan eksportere 2,3 mio. tons sojaskrå til Kina.

På et møde i det hvide hus onsdag, gav Trump's økonomiske rådgivere biobrændstofsektoren mulighed for frem til fredag, at komme med forslag til, hvordan produktionen af majsbaseret ethanol og sojaoliebaseret biodiesel kan øges. Den korte deadline efterlader producenterne med begrænset mulighed for udvikle en ny plan, hvilket står i kontrast til Trump's løfte i sidste måned, om at der snart vil blive leveret en 'gigantisk pakke rettet mod biobrændstofindustrien. Formålet er indirekte også, at hjælpe med at øge efterspørgslen efter indenlandske landbrugsvarer som sojaolie og majs.