Abonnementsartikel

Museumsinspektør Lone Andersen, der har tilsyn med diger i landskabet, udtalte sig stærkt kritisk over for lovgivningen, der skal beskytte gamle diger i landskabet.

Efter at Lone Andersen i et tv-indslag på TV2 Nord i maj måned kritiserede den lovgivning, der skal beskytte gamle diger i landskabet, blev hun kaldt til samtale hos sine arbejdsgivere. Det var en sag om et dige på en mark ved Nørager, der udløste sagen. En landmand havde i syv år kæmpet mod Slots- og Kulturstyrelsen, som mente, at han havde fjernet et gammel dige. Som Tilsynsførende valgte Lone Andersen dog at støtte landmandens udlægning af sagen. Hun kunne ikke fastslå, om der var fjernet et dige, eller om der nogensinde havde været et på stedet.

Baseret på gamle kort

Lone Andersen fortryder ikke, at hun har udtrykt sig bramfrit om den forkætrede digelovgivning, der i udstrakt grad er baseret på gamle militærkort. Hun mener, at adskillige lodsejere er blevet behandlet helt vilkårligt og i strid med almindelig retssikkerhed:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kommer bag på mig, at systemet har reageret så voldsomt på mine ord, for det er langt fra første gang, at vi fagfolk gør opmærksom på, at lovgivningen ikke fungerer, siger Lone Andersen til TV2 Nord. 

Lone Andersen blev ikke fyret på grund at sine udtalelser, men valgte efterfølgende selv, at sige op.

Fortjener ikke ballade

Venstres Preben Bang Henriksen har tidligere taget sagen op med kulturministeren. Han er rystet over den nye udvikling, men mener alligevel at sagen er klar.

- Lone Andersen fortjener ros og ikke ballade og mundkurv for at tage bladet fra munden. Hun har været statens tilsynsførende i Nordjylland i 11 år og er derfor særligt kompetent til at udtale sig. Jeg vil forlange en forklaring på, hvorfor hun har skullet stå skoleret, når hun faktisk blot har brugt sin demokratiske ret til at sige sin velunderbyggede mening, siger Preben Bang Henriksen til TV2 Nord.