Hvert år mister omkring 20.000 rålam livet på de danske marker i forbindelse med høst, skriver ingeniøren.dk. Ulykkerne sker fordi mange rålam søger skjul i de græsmarker, som landmanden slår.

Et nyt forsøg på en mark har vist, at en drone med et varmesøgende kamera, kan være med til at redde rålammenes liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under forsøget blev der ikke fundet rålam, for der var ifølge ingeniøren.dk ingen, men der blev fundet dyr som harer og fasaner på marken.

Det var landmændene Jens Sandersen, Ove Beck og Aage Hansen, der kontaktede Sydvestjysk Brandvæsen for at få forsøget sat i stand.

- Et nyfødt råkid fylder ikke mere end en underkop, når det ligger krøllet sammen i græsset. Lammet er næsten umuligt at se i det høje græs, og man skal faktisk træde på det, før det rejser sig og løber. For føreren af en græssnitter er det umuligt at se lammet, men forsøget med droner har vist, at dronen er fantastisk effektiv, siger Jens Sandersen i en artikel om forsøget fra Ribe Brandmandsforening.

Derfor trådte Tobias Miefeldt, som er en af flere frivillige dronepiloter fra Varde-kredsen i Sydvestjysk beredskab til.

Hvis der med hjælp fra dronen bliver spottet et rålam er planen, at lægge det i en papkasse, indtil landmanden er færdig med at høste i marken. Herefter lægges lammet tilbage til stedet, hvor det blev fundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi kan gøre det, har vi gode erfaringer med, at moderen vender tilbage og tager sig af sit lam, lyder det fra Jens Sandersen.