Abonnementsartikel

Foreningen Verdens Bedste Fødevarer inviterer til debat og markvandring på Ryegaard og Trudsholm Godser.

Foreningen Verdens Bedste Fødevarer i samarbejde med Dansk Planteværn inviterer til debat 20. august under titlen: Landmanden som naturforvalter. Det sker på Ryegaard Gods, der drives både økologisk og konventionelt, hvor Dansk Planteværn på godt én procent af godsets arealer i en årrække har kørt forsøg, der har til formål at vise, at mindre tiltag på landbrugsarealer kan give positive effekter for biodiversiteten.

- Vi vil gerne indlede arrangementet med en markvandring, hvor agronom og forsøgsleder Jørgen Lundsgaard vil fortælle om blomsterstriber, bihoteller, lærkepletter og andre tiltag på godset. Vi håber, at mange vil deltage i rundturen og stille både udfordrende og opklarende spørgsmål, der kan gøre alle klogere på værdien af biodiversitetstiltag, siger Tanja Andersen, direktør i Dansk Planteværn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Morten DD

Efter rundturen sætter biolog og naturformidler Morten DD gang i debatten med sin vurdering af effekten af tiltagene på Ryegaard Gods, de mange kilometer blomsterstriber, der under stor mediebevågenhed er blevet sået på danske landbrugsarealer de seneste år og selve ideen med at overlade det til landmænd at bevare og beskytte dansk naturs mangfoldighed.

- Morten DD er kendt for at være bramfri i sin vurdering, og vi er glade for, at han har takket ja til at komme og udfordre naturens og landbrugets aktører i spørgsmålet om biodiversitet i et landbrugsland som Danmark. I Verdens Bedste Fødevarer arbejder vi for tiltag i fødevareproduktionen, der kan gavne biodiversiteten. Vi tror på, at en åben dialog og samarbejde kan gøre det muligt for Danmark både at være naturens og fødevarernes højborg. Verden har brug for begge dele, siger talsmand for foreningen Felix Stark.

Til debatten vil der også være repræsentanter fra landbruget, biforeninger og og landmænd der har deltaget i projektet "Sjælland summer", som landmand Ole Christiansen har taget initiativ til.

Herudover bliver der inviteret en række andre aktører med interesser på området.

- Vi opfordrer alle, der interesser sig for natur og/eller fødevarer til at komme med på dagen. Det er i alles interesse, at vi arbejder sammen om løsninger, der sikrer både en stærk dansk fødevareproduktion og en effektiv beskyttelse af dansk natur. I den dialog er alle konstruktive ideer velkomne, siger Felix Stark.