På Roskilde Dyrskue og Borgeby Fältdagar udstiller kalk- og gødningssprederproducenten Bredal en bred vifte af liftophængte og bugserede spredere, skriver Bredal i en pressemeddelelse. Størst interesse forventer virksomheden, at der vil være om deres nye seks meter brede XE-sprederværk, som spreder kalk i en bredde på 30 meter. Dermed sætter kalkspecialisten en ny standard i markedet, og det er første gang, at det vises på Roskilde og Borgeby.

XE-sprederværk tilbydes på de bugserede vogne K105XE, K135XE og K165XE, som alle kan anvendes til spredning af både kalk og handelsgødning. Når XE-værket foldes ud hydraulisk, er de to spredertallerkner placeret med en afstand på 6 meter, og de fødes via to transportbånd. Dermed øges arbejdsbredden til 48 meter med handelsgødning og 30 meter med kalk - sidstnævnte er markedets bredeste. Tidligere var den maksimale spredning 12-16 meter for kalk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De danske maskinstationer har fået øjnene op for den store spredebredde med XE-spredeværket og den længere sæson, som det har givet, siger Jacob Bangsgaard fra Bredal. Han fortsætter:

- Spredebredden på 30 meter betyder, at maskinstationerne kan bruge plejesporene når afgrøderne er etablerede, og der har givet mere arbejde til de maskinstationer, der har investeret i den nye spreder.

De første K-XE-modeller til danske maskinstationer blev leveret sidste år. Alle K-XE-modeller har Isobus-styring og kan leveres med vejeceller, GPS-styret sektionslukning og kantspredning samt GPS-tildelingskort. Den største version, K165-XE, rummer op til 25 tons kalk, og den kan sprede op til 2.200 kg i minuttet, skriver Bredal.

Gødningsspredere med højeste præcision

Indenfor spredning af handelsgødning vises Bredal F10, en bugseret handelsgødningsspreder med Isobus, samt den lifthængte Bredal F4, der ligeledes er udstyret med den seneste generation af Isobus-styring. Begge understøtter de landmænd, der ønsker at drive præcisionslandbrug.

Med den nyeste generation af Bredal-computere koblet på traktorernes GPS kan sprederne udstyres med indbygget sektionskontrol for ensartet spredning ved kiler, restbredder, kanter og ved vendinger. Sektionskontrollen har op til 12 zoner, og den indbyggede tilt-sensor justerer tildelingen i ujævnt terræn ? alt sammen er det med til at øge præcisionen. Tildelingen kan ske efter tildelingskort med opsamlede markdata, som Cropsat-satellitkort eller N-sensor-kort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Andelen af spredere, der er udstyret med computerstyring, er stigende og udgør i dag en stor del af vores salg. Ønsket om at gødske effektivt og arbejde med variable gødningskort og GPS er klart på vej frem, siger Jacob Bangsgaard.

Det enkle alternativ fra Bredal

Blandt de liftophængte gødningsspredere vises også Bredal F2, som er en mekanisk, lifthængt gødningsspreder, der bekender sig til de basale dyder i form af en enkel og langtidsholdbar mekanik uden elektronik, som der stadig er et marked for. Desuden vises SGS 2000, der er en lifthængt spreder til salt og sand.

Et vigtigt formål med Bredals deltagelse på Borgeby er at understøtte de svenske forhandlere, der deltager på Borgeby med egne stande. Det er GÖMA, Maskingruppen og OP Maskiner, der alle er autoriserede Bredal-forhandlere.

- Vi har gennem de senere år forstærket indsatsen på det svenske marked med en række stærke forhandlere. Når vi deltager på messen i Borgeby er det for at vise flaget blandt svenske landmænd og maskinstationer og for at støtte forhandlerne, siger Jacob Bangsgaard fra Bredal.

Bredal ser generelt et stort potentiale i det svenske marked, og tilstedeværelsen på Borgeby Fältdagar er et udtryk for, at virksomheden er villigt til at prioritere indsatsen og bruge ressourcer på dialogen med de svenske landmænd. Borgeby Fältdagar afvikles i år den 26. og 27. juni.