Hos Kühne I/S Maskinstation i det sønderjyske har man haft travlt i majsen med maskinstations to Claas Jaguar 950 finsnittere, som begge kører med 10 rækkede majsskæreborde.

Ét af snitterholdene har dog været anderledes i år end tidligere, da Kühne til sæson 2018 fik leveret en ny Claas Jaguar 950 med en helt ny generation Orbis 750 majsskærebord. Faktisk er der tale om det eneste i Danmark i denne sæson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kontravægte er dyre i indkøb, fordi de er fremstillet af metal. Så det er win-win situation, at skærebordet er lettere.

- Erik Kühne., I/S Kühne Maskinstation.

- Majsskærebordet er tilgengæligt på markedet til sæson 2019, men det er dejligt, at vi allerede har de første danske erfaringer af skærebordet i denne majssæson, fortæller Iwer Dall, produktchef for Claas-finsnittere hos Danish Agro Machinery, som er den danske Claas-importør.

Hurtig ind og udklap

Claas har opdateret Orbis 750 samt 600-serien til kommende sæson, hvilket er de otte og 10 rækkede majsskæreborde. Den største ændring er en helt ny ramme-konstruktion, som er blevet fladere, hvilket betyder, at skærebordet kan køre med en lavere stubhøjde, uden det går udover angrebsvinklen på skærebordet.

- Den nye konstruktion betyder også, at skærebordet har fået en ny foldeautomatik, hvilket giver en langt hurtigere ind og udklap af skærebordet, fortæller Iwer Dall.

Og det er bestemt noget, man mærker hos Kühne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det tager bestemt ikke mange sekunder for at klappe skærebordet ind og ud, vi er lynhurtigt videre i dagens program, fortæller Erik Kühne, medindehaver af maskinstationen og pilot på den nye Claas Jaguar-finsnitter.

Den nye konstruktion betyder blandt andet også, at majsbordet er lettere. Dermed kan der spares kontravægte:

- Kontravægte er dyre i indkøb, fordi de er fremstillet af metal. Så det er win-win situation, at skærebordet er lettere, og vi sparer vægte. Det giver total set en lettere maskine, uden det går ud over manøvreringen, fortæller Erik Kühne.

Holder bedre på kolberne

Erik Kühne bemærker også det faktum, at skærebordet ligger mere vandret på jorden:

- Skærebordet holder bedre på kolberne end det tidligere Orbis-bord vi har kørt med, eller det bord, som sidder på den anden finsnitter vi har.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nye Orbis-bord holder bedre på planterne når afgrødehøjden varierer, og speciel når kolberne sidst på sæsonnen hænger nedad eller bliver løse på planten.

Ikke forbi det andet Orbis-bord smider alle planter, men det kan godt have en tendens til at tabe enkelte planter i ny og næ, når der køres ud af majsrækkerne. Det samme gælder kolberne, de bliver også bedre inde i bordet sammenlignet med den tidligere generation, fortæller Erik Kühne.

Han påpeger, at den helt klare årsag til dette er, at de rundjern, som planten møder forrest på bordet er blevet erstattet af fladjern, og det giver en klar fordel:

- Når en rundmajsplante møder et rundt stykke jern, griber de ikke hinanden ret godt, hvorimod at en rund majsplante og et lige stykke jern har langt større kontaktflade.

Små og store disc

Claas kører fortsat med kombinationen af små og store disc på Orbis-bordene, og sammen med muligheden for en væsentligt lavere stubhøjde giver det også andre muligheder end blot majs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange steder i Tyskland vil man gerne bruge majsskærebordet til ensilering af andre bio-afgrøder til biogasanlæg end blot majs. Med en ny og forbedret dybdestyring af skærebordet er det nu muligt, fortæller Iwer Dall og henviser til en opdateret og forbedret udgave af Auto Contour, hvor dybden styres ved hjælp af sensorer, ligesom på Claas mejetærsker-skæreborde.

- Følerne er blevet erstattet af to markant længere følere, hvilket giver et meget mere roligt bord, som er bedre til at følge markens overflade, fortæller Erik Kühne fra førersædet på Jaguar-finsnitteren.

Han bemærker i øvrigt den detalje, at bøjlerne til at holde på majsplanterne i skærebordet har fået et afvigerled, så det let bøjer tilbage, hvis der pludselig skulle ske en påkørsel.