Abonnementsartikel

Seges opfodre de danske maskinstationer til at placerer gylle til majs med stor nøjagtighed

På sandjord er der stor gevinst ved at placere gyllen præcis under majskernen tre til fire dage før såning.

Sådan lyder opfordringen fra Martin Mikkelsen, landskonsulent hos Seges, da han overfor de danske landbrugsmaskinstationer til Danske Maskinstationer & Entreprenør (DM&E) Vidensdage i Vingsted, fortalte om tendenser inden for grovfoder til kommende sæson.

Emner var mange og ét af dem var gevinsten ved at placere gylle til majs på sandjord.

- På specielt sandjord har vi igennem de seneste to år målt interessante merudbytter i majs ved at placere gyllen direkte under majskernerne med en gyllenedfælder efter pløjning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

12 centimeter-reglen

I forsøgene i Danmark, er gyllen udlagt på to forskellige måder:

- I det ene tilfælde blev gyllen udlagt i 10-12 centimeter dybde med halvdelen af gyllen placeret under kernen og halvdelen placeret ved siden af kernen. I det andet tilfælde blev majsen nedfældet i samme dybde, men med en bred tand på 75 centimeter, hvor gyllen udlægges som et 'bånd' under majskernen, fortæller Martin Mikkelsen

- Der var faktisk en gevinst at hente ved at placere gyllen direkte under majskernerne, dog er det vigtigt, at gyllen placeres i 12 centimeter dybde, da vi dermed kommer fem til syv centimeter under majsfrøet, og det er vigtigt, da gyllen ellers kan svitse majsen, påpeger landskonsulenten. Han bemærker, at startgødningen fortsat skal placeres fem centimeter under og fem centimeter ved siden af majsfrøet.

Kræver præcision

Martin Mikkelsen fremhæver denne form for placering af gylle til majs som en oplagt maskinstationsmulighed.

- Det kræver dog en stor præcision med samme GPS-koordinater på gyllenedfælder og majssåmaskine, da det er vigtigt, at gyllen placeres under majsen. Det kræver dog også et form for dogwalk eller hjulene på gyllevognen skal køre mellem de kommende majsrækker, for at få det bedste resultat.

Deusden påpeger Martin Mikkelsen fordel at tilfører nitrifikationshæmmer til gyllen på JB 1 til 3 jord.