Abonnementsartikel

Tyske Krone viser på Agritechnica en fabriksmonteret løsning til samling af bigballer under presning.

At samle bigballer under presning er ikke nogen ny opfindelse. Men af en eller anden underlig grund har det primært været i Danmark og Amerika, at ballevogne efter pressere har været benyttet.

Men nu melder en stor tysk producent af blandt andet pressere sig på banen med en løsning til samling af bigballer under presning: Krone.

- Fra den nye CCI 1200 terminal, kan jeg både kontrollere og justere presseren og ballevognen.

- Martin Agertoft, testkører på Krone BaleCollect i høsten 2017.

BaleCollect kalder tyske Krone løsningen, som blandt andet har kørt test i Danmark i år. Blandt andet har Martin Agertoft hos Halm80 kørt med én af de første udgaver af BaleCollect i høsten 2017 på Fyn.

Vognen skydes ud

- Ballevognen fungere virkelig godt, fortæller den fynske maskinfører, mens der presses halm på Hverringe Gods på Fyn en tør august dag.

- Især har ballevognen en meget stor fordel ved vej-transport, hvor ballevognen kører efter presseren, som en anhænger, og ikke en stiv vogn, som mange nok vil genkender fra de typer af ballevogne, som der findes på markedet nu, fortæller han.

Trækstangen er hydraulisk, og med hydraulisk teleskop-trækstang, så vil halmvognen løbe frit efter presseren, og dermed opføre sig, som var det en ekstra vogn der var koblet efter presseren.

- Vi tror på, at grunden til at ballevogne ikke er blevet mere udbredt i Europa er netop på grund af manglende transport egenskaber, og det er netop noget vi har gjort ekstra meget ud af på vores ballevogn, fortæller Henrik Feldmann, produktchef hos Krone.

- Vores ingeniøre har redesignet systemet og vi kan dermed køre op til 50 kilometer i timen på landevejen med den nye BaleCollect, som vil være under tre meter i bredden i sammenfoldet tilstand. Ballevognens hjul låses desuden, så en sikker vejtransport sikres, fortæller den tyske produktchef.

Styres fra én terminal

Martin Agertoft fremhæver den fabriksmonteret løsning, som en overskuelig løsning, da al information og styring til både presser og ballevogn sker fra én terminal.

- Fra den nye CCI 1200 terminal, kan jeg både kontrollere og justere presseren og ballevognen. Desuden er det også muligt med kamera visning i den nye touch terminal, fortæller han fra førersædet af Case IH Optum 300 CVX, som slæber afsted med presser og ballevogn og og ned over bakkerne med udsigt til Storebælt på Hverrings Gods jorder.

På Agritechnica viser Krone desuden den nye ballevogn med mulighed for vægt. På den måde vil terminalen fortælle om vægten på hver balle, antallet af baller pr. mark og pr. dag eller måske pr. kunde.