Regeringens Fødevare- og Landbrugspakke vil afskaffe muligheden for, at MFO-arealer kan tælle som alternativer til pligtige efterafgrøder. Justeringen af reglerne skal være med til at forhindre en forringelse af vandmiljøets tilstand som følge af tilbagerulningen af randzoneloven og de reducerede gødskningsnormer.

Derfor er det ikke længere muligt at benytte MFO-brak, MFO-lavskov og MFO-randzoner som alternativer til pligtige efterafgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye regler vil først gælde fra næste planperiode (2016/2017). Derfor har det ikke betydning for arealer indberettet i 2015. Har du allerede udarbejdet din markplan for 2016, skal du være opmærksom på, om de nye regler vil give anledning til justeringer.

Stadig mange alternativer

Det vil stadig være muligt at anvende marker med MFO-efterafgrøder til at opfylde både kravet om fem procent miljøfokusområder og kravet om pligtige efterafgrøder.

Det vil også være muligt at benytte braklagte arealer og energiafgrøder som alternativer til pligtige efterafgrøder, så længe de ikke samtidig benyttes til opfyldelsen af MFO.

Braklagte arealer langs vandløb og søer kan også stadig benyttes som alternativ til efterafgrøder, så længe arealet ikke samtidig er udlagt som frivillig MFO-randzone.

Braklagte arealer langs vandløb og søer skal placeres uden på eventuelle to meter-bræmmer og kan placeres uden på de frivillige MFO-randzoner indtil en samlet bredde på 20 meter fra kanten af vandløb eller søer. Det svarer til den hidtidige regel vedrørende de obligatoriske randzoner.