De gyldne jersey-køer ser interesseret til, når Torben Goltermann Hansen kører sin John Deere 6930 i stilling langs stalden. Bag den grønne traktor sidder nemlig en BvL V-Mix vogn med integreret V-Comfort Turbo halmblæser, og når den røde blæser starter, ved køerne godt, hvad der skal ske. Der kommer nemlig ny dybstrøelse i løsdriftsstalden.

Torben Goltermann Hansen er fra traktoren i stand til at blæse nyt halm ind til køerne, og selvom halmen skal blæses omkring 18 meter, taber blæseren ikke pusten - BvL-blæseren kan nemlig blæse halmen helt ud på 30 meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var dog slet ikke meningen, at Torben Goltermann Hansen ville have en fodervogn med integreret halmblæser.

- Jeg var egentlig modstander af at blæse til halmen, fordi jeg var sikker på, at det ville støve. Jeg så dog en reklame for en vogn med blæser, og tænkte, at jeg ville give den en chance, og det har jeg ikke fortrudt, forklarer Torben Goltermann Hansen, der ejer den vestfynske gård sammen med konen Pia.

Sammen har de drevet gården siden 1994, og da de overtog bedriften, var der 90 køer i bindestald og 53 hektar jord.

Savnede dybstrøelse

Siden 1994 har Torben og Pia Goltermann Hansen konstant udviklet bedriften, og i dag har de 180 jerseykøer på gården, og planen er at runde 200 køer til efteråret. Samtidig driver de i dag 235 hektar jord, hvoraf en del er forpagtet.

- Vi har haft nogle forskellige stald-løsninger, men vi savnede at have en stald med dybstrøelse, så i 2015 fik vi tilskud til en ny stald, som blev opført i 2016, siger Torben Goltermann Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siderne på stalden er et gardin, og den løsning virker hver dag som et bevis på, at stenfælden på BvL-vognen fungerer:

- Der er fart på blæseren, når den kan blæse halmen ud på 30 meter, så det ville selvfølgelig være skidt, hvis der blev sendt en sten afsted mod køerne. Det har jeg heldigvis heller ikke oplevet endnu, og når jeg ser på bagvæggen i stalden, er der jo heller ingen huller, siger Torben Goltermann Hansen.

Da Maskinbladet besøgte den vestfynske bedrift, tømte Torben Goltermann Hansen stenfælden, efter der var kørt dybstrøelse ud, og et væld af småsten kom til syne.

- Man kan faktisk høre, hvis der er sten i halmen, og jeg har fundet ud af, at jeg kan åbne foderslusen og læsse en stor sten af, hvis den er for stor til stenfælden.

Slut med mælkefeber

På bedriften bliver de gyldne jerseykøer malket af to malkerobotter, og det resulterer i 2,8-2,9 malkninger pr. ko pr. dag. Malkerobotterne bragte dog ikke kun automatisk malkning til gården:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en datter på 22 og en søn på 20, men i 2004 fik vi malkerobotter på gården, og så blev der pludselig tid til to børn mere, så nu har vi også én på 11 og én på 12 år, siger Torben Goltermann Hansen.

Udover familiens hjælp er der netop ansat en driftsleder til gården, hvor de også har to medhjælpere på flextid ansat.

Jerseymælken leveres til Arla, og Torben Goltermann Hansen har et mål om at nå en ydelse på 10.000 kg EKM pr. ko pr. år. Det lyder måske ikke af så meget, men det er der en særlig grund til.

- Ydelsen er ikke så spændende, når man beholder alle slagtekøer, som vi gør her på gården. Vi beholder dem, fordi vi gerne vil øge vores kvieantal, og for tiden ligger ydelsen på omkring 9.500 kg EKM, men jeg er sikker på, at ydelsen nok skal begynde at gå den rigtige vej, siger han.

Da de skiftede fra sengebåse til løsdriftsstald med dybstrøelse, forsvandt et problem som dug for solen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Siden vi er skiftet til dybstrøelse, har vi ikke haft et tilfælde af mælkefeber, selvom det var noget, vi døjede med tidligere. Jeg kan ikke få en forklaring fra dyrlægen på hvorfor, så jeg nøjes med at glæde mig over, at det er endt sådan, siger Torben Goltermann Hansen.

Rene spalter

Som nævnt var Torben Goltermann Hansen i første omgang ikke ude efter en fuldfodervogn med integreret blæser, da han mente, at det ville støve for meget i stalden.

Det har dog ikke været tilfældet, og Torben viser stolt stalden frem, som ganske rigtigt ikke bærer præg af at være støvet.

- Når jeg læsser 450 kg halm i vognen, starter jeg med 250 kg halm, og så hælder jeg 75 liter vand i, inden de sidste 200 kg halm. Vandet binder det værste jordstøv, uden at halmen bliver våd, forklarer Torben Goltermann Hansen.

Den nye stald er indrettet med udendørs foderbord, hvor køerne står på spalter, mens de æder. Resten af stalden er fyldt med dybstrøelse, og Torben Goltermann Hansen skal altså blæse halmen henover spalterne, men det gør faktisk ikke så meget, hvis det drysser lidt på spalterne, for det har Torben også fundet en smart løsning på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skete egentlig ved et uheld, hvor jeg kom til at tænde for blæseren, da vognen var tom. Så kunne jeg se, at lufttrykket uden problemer blæste spalterne rene, og siden da jeg har gjort det til en del af rutinen, at blæser spalterne rene, når der er lagt ny strøelse ud, forklarer han.

Lettere arbejdsgang

Den 24 kubikmeter store BvL-vogn bruges naturligvis også til fodringen, og den kombinerede løsning med integreret halmblæser har lettet arbejdsgangen på bedriften.

- Jeg har kun to traktorer, så hvis jeg skulle have en strømaskine også, skulle jeg spænde vognen af og på hele tiden, siger Torben Goltermann Hansen og fortsætter:

- Jeg starter dagen med at fodre køerne, så laver jeg kvieblandingen og fodrer den ud, inden jeg strøer. Kvieblandingen indeholder meget halm, så hvis der skulle ligge lidt tilbage i vognen, når jeg fylder halm i, burde det ikke være et problem. Til sidst laver jeg blandingen til goldkøerne, og så er vognen ellers ren til næste dag.

På gården har de kørt med dette setup i et år, og det er ikke kun arbejdsgangene, der er blevet lettere. Økonomien kan også mærke, at der er kommet en ny vogn på bedriften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg bruger meget mindre brændstof nu, end jeg gjorde tidligere, så det kan selvfølgelig mærkes, siger Torben Goltermann Hansen.