Lang holdbarhed er positivt både i forhold til produktionsøkonomi, dyrevelfærd og klimaaftryk. En gruppe amerikanske forskere fra Madison, Wisconsin, har nu undersøgt i hvor høj grad holdbarhed er påvirket af arvelige forhold og koens eksteriør.

Undersøgelsen omfattede næsten en halv million Jerseykøer, som havde kælvet i årene 1994 til 2018. Forskerne sammenlignede køernes kåring i første laktation med deres holdbarhed. Overordnet set konkluderede forskerne, at holdbarhed i høj grad er arvelig. Derudover havde køer, som var kåret højt for helhed, markant højere sandsynlighed for at blive mere end fem år gamle. De højest kårede køer havde således tre gange højere sandsynlighed for at blive mere end fem år gamle sammenlignet med køer med lav kåring.

Få adgang til hele artiklen

Prøv første måned for kun 1 kr. og få ubegrænset adgang til alt indhold på Maskinbladet.dk*
Få adgang nu
Allerede abonnent?
* Efter første måned fortsætter abonnementet automatisk til normalpris - 179 kr. pr. md inkl. moms.
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.