Abonnementsartikel

Holdbarheden hos Jerseykøer er arvelig og påvirkes af koens eksteriør.

Lang holdbarhed er positivt både i forhold til produktionsøkonomi, dyrevelfærd og klimaaftryk. En gruppe amerikanske forskere fra Madison, Wisconsin, har nu undersøgt i hvor høj grad holdbarhed er påvirket af arvelige forhold og koens eksteriør.

Undersøgelsen omfattede næsten en halv million Jerseykøer, som havde kælvet i årene 1994 til 2018. Forskerne sammenlignede køernes kåring i første laktation med deres holdbarhed. Overordnet set konkluderede forskerne, at holdbarhed i høj grad er arvelig. Derudover havde køer, som var kåret højt for helhed, markant højere sandsynlighed for at blive mere end fem år gamle. De højest kårede køer havde således tre gange højere sandsynlighed for at blive mere end fem år gamle sammenlignet med køer med lav kåring.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.