Det er ikke nemt at finde ud af, om mælkepriserne er på vej op, eller de er på vej mod et yderligere fald. Det er en tendens, vi lige så godt kan vænne os til, hvis vi spørger Thomas Carstensen, chef for Arlas råvarehandel.

Ifølge ham blev priserne sidst på året i 2016 presset op på grund af et lavere udbud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der forventes en lille nedgang i mælkeindvejningen i 2017. Væksten kommer først i tredje og fjerde kvartal. Og jeg tror ikke, at det er væsentligt anderledes i resten af Europa, siger Thomas Carstensen.

Han understreger, at vi er blevet mere afhængige af, hvordan verden omkring os gebærder sig efter, at vi ikke længere er underlagt en mælkekvote.

På verdensplan forventer Thomas Carstensen, at det samlede udbud af mælk og mælkeprodukter vil falde gennem hele 2017. Og da efterspørgslen forventes at ligge på samme niveau, vil priserne stige.

- Vi vil være en del af verdensmarkedet - og derfor vil der være de her udsving i priserne, siger Thomas Carstensen og fortsætter:

- Efterspørgsel og udbud betyder nu rigtig meget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den faste del af de totale omkostninger på en gård er relativt stor, hvilket giver udfordringer, når markedspriserne svinger.

- Men jeg tror, at ligegyldigt hvordan vi kigger på det, vil det gå op og ned på mælkemarkedet, siger Thomas Carstensen.

Ser man på udviklingen på mælkemarkedet i USA fra 1960'erne og frem til nu, har amerikanerne ifølge Thomas Carstensen været hele den samme mølle igennem.

- Indtil Ronald Reagan kom til magten, var de amerikanske mælkeproducenter således sikret en fastpris for mælken. Da støtten blev taget væk, resulterede det i en svingende markedspris. Det er den situation, de danske mælkeproducenter, oplever nu, fastslår han.

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 13. januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.