Abonnementsartikel

I år har der været 13 dødsulykker i landbruget. Den statistik vil Seges, Gjensidige og Østifterne vende med en ny måde at undervise i arbejdsmiljø.

Kraftfulde maskiner, et lidt for glat gulv eller det hegn, der aldrig blev sat op. Der er mange måder at komme til skade på i landbruget, og der skal kun et øjebliks uopmærksomhed til, før det kan gå helt galt. I 2016 har det været 13 dødsulykker i dansk landbrug. Det gør erhvervet til et af landets farligste.

Seges, Gjensidige og Østifterne har udviklet et nyt koncept for undervisning i arbejdsmiljø, der skal gøre fremtidens landmænd bevidste om, hvor vigtigt det er, at sikkerheden i landbruget er i top. Arbejdsmiljøchef for Seges, Helle Birk Domino, er selv med ude på skolerne for at undervise.

- Der er alt for mange ulykker i landbruget, og vi vil gerne gøre en fælles indsats for at få statistikken til at vende. For at få det til at lykkedes, skal vi have fat i de unge, kommende landmænd, og lære dem de gode vaner om arbejdssikkerhed fra begyndelsen. Derfor har vi undersøgt, hvordan landbrugsskoleeleverne gerne vil undervises i arbejdsmiljø og derudfra udviklet det koncept, som vi lige nu afprøver, siger Helle Birk Domino.

Elever konkurrerer

Konceptet hedder "En SIKKER vinder" og forløber over en hel skoledag, hvor landbrugsskoleeleverne blandt andet er på en Safetywalk rundt på skolen. Her skal de løse forskellige opgaver om arbejdsmiljø og får mulighed for at se, hvor der er udfordringer i deres hverdag. Fire klasser fra landbrugsskolerne i henholdsvis Gråsten og Grindsted er pilotklasser.

Forud for dagen er eleverne blevet bedt om at lave korte mobilvideoer, der sætter fokus på arbejdsmiljø. Klassens bedste film vinder biografbilletter og går desuden videre i konkurrencen om en fest for hele klassen.

- Grundstenene for undervisningen er, at eleverne bliver aktiverede og motiverede. Ved at de med deres egne øjne ser de risici, der er på bedriften, husker de bedre, hvor de skal være opmærksomme. Derudover ligger der jo også en motivation til at gøre det bedst muligt i, at de kan vinde en klassefest, siger Helle Birk Domino.

Landbrugsskole tager imod

På Gråsten Landbrugsskole er det underviser i blandt andet arbejdsmiljø, Jan Holm, der har sagt ja til at få besøg af "en SIKKER vinder". Hans klasse er den første, der afprøver undervisningsforløbet.

- Jeg har tilmeldt vores klasse som pilotklasse, fordi jeg synes, konceptet lød både sjovt og lærerigt. Vi har god erfaring med selv at lave lignede temadage om arbejdsmiljø, hvor undervisningen er koncentreret om det hele dagen. Det giver eleverne god mulighed for at få lagret nogle huskeregler om, hvor de skal passe ekstra på. Tit sker de alvorlige ulykker fordi, man er uopmærksom, og det vil vi gerne væk fra. Det håber jeg, den her form for undervisning kan hjælpe til, lyder det fra Jan Holm.