Hollandske Mooij Agro kan som de eneste på markedet på nuværende tidspunkt tilbyde tørring og ventilering af kartofler og andet, som er lageret i kasser, ved at trykke luften gennem kasserne fremfor at suge luften gennem kasserne. Systemet trykker luften gennem kasser modsat det kendte aspirationssystem/sugesystem, som suger luften gennem kasserne. Systemet kalder producenten for Every-air, og blev på Agritechnica 2015 præmieret med en sølvmedalje. Systemet kan ifølge producenten forbedre tørringen og ventilering med 30 procent.

- Det kræver en lidt anden opbygning og håndtering af luften, men selvom systemet er en anelse dyrere end de traditionelle systemer så er det langt lettere at håndtere for kartoffelavleren og frem for alt bliver resultatet langt bedre med et Every-air system fortæller Henrik Fuglsang, VPL-system, som er agent for Mooij Agro i Danmark, Norge og Sverige.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Jævn fordeling af luften

I aspirationssystemer passerer en stor del af luften gennem kasse stakkene som står tættest på ventilatorerne og mindre gennem de som står længst væk fra ventilatorerne.

- Mooij Agro har lavet nogle undersøgelser som viser, hvordan luften bliver uens fordelt gennem kasse-rækkerne i systemer, hvor luften suges gennem kasserne, forklarer Henrik Fuglsang.

Kasserne som står længst væk fra ventilatorerne får meget mindre luft-gennemstrømning, og det skyldes, at luften tager den letteste og nærmeste vej.

Med Every-air systemet fra Mooij Agro fordeles luften jævn gennem alle kasser, og det er derfra navnet 'Every-air' kommer fra.

Producentens undersøgelser viser, at i et lager med 26 kasser i længden og seks kasser i højden, var forskellen i luftfordellingen mellem kasserne på 40 procent i et tradionelt system, mens der efter montering af Every-air systemet blev målt en forskel på kun 13 procent fra kasse til kasse. Every-air systemet kan monteres i eksisterende lagerhaller, og det kræver derfor ikke, at man bygger nye lagerfaciliteter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bremser og fordeler

I Every-air systemet vendes ventilatorerne om, så luften ikke suges gennem kasserne, men derimod trykkes gennem kartoffelkasserne.

- Det betyder blandt andet, at man ikke skal rulle presenning udover mellemrummene mellem kartoffelkasserne, for på den måde ikke at suge falsk luft med, I stedet bliver der montereret airbags mellem kartoffelkasserne som fyldes med luft, når man har kørt sine kartoffelkasser ind på lageret, fortæller Henrik Fuglsang

Airbag'en lukker dermed mellemrummene mellem kasserne så luften bliver tvunget gennem kartoffelkasserne når ventilatorerne starter op.For at være sikker på at alle kasser bliver ventileret med den samme mængde luft har Mooij Agro udviklet en speciel wind-breaker som monteres lodret i mellemrummene under air-bagen. Wind-breakene har den funktion at de bremser og fordeler luften så alle kartoffelkasserne i rækkerne for den samme ventilering og mængde luft.

Ifølge Henrik Fuglsang er der indtil nu solgt et enkelt system i Danmark, men gennem det sidste års tid er der installeret nogle i Tyskland blandt andet på Lüneburger Heide.

Frekvensstyring

Henrik Fuglsang fremhæver, at anlæggene leveres enten med ekstern frekvensstyring eller med de energi besparende EC ventilatorer som er med indbygget hastighedsregulering. Fordelen med hastigheds regulering af ens ventilatorer er den at man løbende kan regulere mængden af luft i forhold til hvor fyldt lageret er, men også i forhold til hvilket klima program man kører. Derudover er der også en energibesparelse, hvis man eksempelvis regulerer hastighed ned på 80 procent kapacitet bruger ventilatorerne kun 60 procent energi. Dette resulterer også i mindre varmeudvikling.