Erik Larsen mener, at de danske slagterier er konkurrencedygtige i modsætning til tidligere.

- Fra en situation midt i nullerne, hvor Danmark haltede kraftigt bagefter, er vi de seneste år kommet på niveau med de tyske slagterier. Det er godt gået og tak for det, sagde han i sin formandsberetning på årsmødet i Videncenter for Svineproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjede, at han udmærket ved, hvilke udfordringer der er ved at drive slagterivirksomhed i Danmark.

Holland og Frankrig har afregnet dårligere, mens den spanske afregning ligger højere.

Spansk fremgang

Til gengæld er der sket en stor udvikling i Spanien.

- I foråret var vi med bestyrelsen og formændene for svinerådgivningerne en tur i Spanien for at se, om det virkelig kan passe, at det går så godt. Og det kan det. Desværre, sagde Erik Larsen.

Han forklarer, at situationen i Spanien er, at der har været en modernisering og udbygning af slagterikapaciteten - baseret på EU-støtte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Det har betydet, at der er kamp om grisene, og noteringen har i de senere år ligget på højeste niveau i Europa. Det har medvirket til en fornuftig økonomi hos de spanske svineproducenter, fortalte han.

Ekspanderer

De spanske slagterier nyder godt af det traditionelle hjemmemarked, men ekspansionen sker på eksportmarkederne.

- De ekspanderer især på det franske marked, men vi ser dem også i stigende grad på verdensmarkedet. De har udvidet produktionen med seks procent i løbet af det seneste år - især i Aragon. Her må en besætning højst være på 3.300 søer. Det er sjovt nok standardstørrelsen på de nye sobesætninger, bemærkede Erik Larsen.

Overholder EU-regler

Han fremhæver desuden, at de spanske svineproducenter generelt lever op til EU-lovgivning med hensyn til løsgående drægtige søer. Fuldspaltegulve til alle dyregrupper er standard, og der er et minimum af beskæftigelsesmateriale.

Der kræves en miljøgodkendelse og gylleaftaler, men der er ikke krav om opbevaringskapacitet for længere perioder. Gylle opbevares i laguner og må udbringes hele året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er klart, at Spanien er en stor konkurrent, men ikke ødelæggende for vores muligheder. På et tidspunkt klinger deres ekspansionsmuligheder også af, og trods alt sidder vi ikke yderst på pinden i Europa - eller i verden for den sags skyld, sagde Erik Larsen.