På årsmødet i Videncenter for Svineproduktion kom de særlige danske gødningsnormer også under beskydning, selv om planteproduktionen ikke var direkte i fokus.

- Endnu en gang kan vi konstatere, at de reducerede gødningsnormer giver et katastrofalt lavt proteinindhold i kornet. Vi betaler regningen. Og den er stor - 12-13 kroner pr. produceret gris - fordi vi skal supplere med ekstra protein, sagde formand Erik Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hertil kommer så det udbyttetab, som markbruget lider. Det svarer ifølge Erik Larsen til mindst 6 kroner pr. gris.

- Her har vi en af de helt afgørende opgaver for den nye minister, sagde Erik Larsen.

Vigtig mælk

Problemstillingen med manglende danske protein blev uddybet af direktør Claus Fertin, Seges Videncenter for Svineproduktion.

Han forklarede, at en af de helt store udfordringer ved at håndtere de mange pattegrise hos søerne er mælkeforsyningen.

- Råmælk kan ikke undværes - den sikrer overlevelsen af de nyfødte pattegrise. Men vi mangler stadig viden om protein/energi-forhold i sofoderet, og arbejder tæt sammen med Aarhus Universitet for sikre en maksimal produktion af råmælk, fortalte Claus Fertin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Protein sikrer overlevelse

Claus Fertin omtalte et afsluttet forsøg med stigende indhold af protein og aminosyrer i foder til diegivende søer.

- Resultaterne viser, at øget protein har en markant positiv effekt på kuldets tilvækst og dermed på grisenes fravænningsvægt, som er et vigtigt parameter for at holde liv i grisene efter fravænning, fastslot Claus Fertin.

Han tilføjer, at vægttabet hos søerne i farestalden samtidig var mindre, og det kan spare foder i den efterfølgende drægtighedsperiode.

- Det er derfor besluttet, at normen for lysin og de øvrige aminosyrer til diegivende søer skal op på niveau med slagtesvinefoder, oplyste Claus Fertin.