GS-24,5 er det mundrette navn på sneglevognen fra den svenske virksomhed Grain Saver. Ud over forkortelsen af firmanavnet, fortæller modelbetegnelsen at vognen rummer 24,5 kubikmeter. Med forhøjning rummer vognen 30 kubikmeter. Vognen produceres også i en mindre version med et rumfang på 16,5 kubikmeter uden forhøjning og 24,4 kubikmeter med forhøjning.

Vognen forhandles på øerne af Carl F. Bruun, mens salget i Jylland fra i år varetages af Mejlby & Vilsgaard A/S. Virksomheden leverede i foråret den første GS-24,5 til JSJ Agro I/S ved Aabybro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tre plus to giver bonus

JSJ Agro I/S driver cirka 2.500 med blandt andet vinterhvede, vinterrug, vinterraps, vårbyg, frøgræs, kartofler og juletræer. Korn og frøgræs høstes med tre 30 fods mejetærskere, og der er opbevaringskapacitet til 10.500 ton i stålsiloer og cirka 4.000 ton på planlager. Sammen med siloanlægget er der etableret et tørreri med en kapacitet på 80 ton i timen.

Fra kornlageret og ud til de fjerneste marker er der 19 kilometer og kornet transporteres derfor i lastbiler. I marken sørger to sneglevogen for at transportere kornet fra mejetærskerne og ud til de ventende lastbiler.

- Indtil i år kørte vi altid med den ene mejetærsker og en traditionel kornvogn på markerne tættest på siloanlægget, mens de to øvrige og en enkelt sneglevogn kørte på de fjernereliggende marker. Fra i år køre de tre mejetærskere sammen, og derfor har vi investeret i en ekstra sneglevogn. Ved at samle mejetærskerne og indsætte en ekstra sneglevogn har vi hævet kapaciteten med op til tyve procent, siger Jens Richter Jungersen der ejer JSJ Agro I/S sammen med Jørgen Skeel.

Det er Lasse Mortensen, som er chauffør på en John Deere traktor med den nye GS-24,5, der er sneglevognsformand. Han styrer slagets gang i marken, og sørger for at lastbilerne bliver fyldt hurtigst muligt. Kommunikationen mellem sneglevognene og de tre mejetærskere foregår med walkie-talkie. I sin planlægning savner han at John Deere udvikler et system, så han i traktoren kan se hvor meget korn de tre mejetærskere har i tanken.

Til udsæd og gødning

Ud over at køre korn anvender JSJ Agro også sneglevognene, når der skal sås og spredes gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De fleste af vore marker ligger fra en meter under til en meter over havets overflade. Derfor er det ofte problematisk at færdes på markerne i det tidlige forår. Kunstgødningen spredes derfor med en John Deere 8360R på bælter og en liftophængt Amazone gødningsspreder. Til transport af gødningen anvender vi de to sneglevogne. Det tager kun et øjeblik at fylde sprederen med gødning, og når det går godt kan vi sprede kunstgødning på 500 hektar om dagen, siger Jens Richter Jungersen.

Såmaskinerne fyldes også med sneglevognene, og da såmaskinerne altid kan fyldes helt op, er driftsleder Jacob Thuesen ikke i tvivl om, at det er hurtigere og langt mere effektivt at fylde såmaskinerne med sneglevogn end med storsække.

Den nye DS-24,5 kan inddeles i to rum og kan derfor på samme tid transportere både udsæd og gødning ud til såmaskinen. Fra førersædet kan der åbnes for henholdsvis gødning eller såsæd. Når der placeres gødning til vårbyggen, vil det derfor være let at fylde såmaskinen med både gødning og såsæd.

Boltet sammen

JSJ-Agro roser den nye GS-24,5 sneglevogn for at være solidt konstrueret, og for at have en tømmesnegl, der folder helt sammen. For at kunne færdes på de lavtliggende marker er vognen leveret på Vredestein dæk i dimensionen 710/50 R30.5.

- GS-24,5 adskiller sig fra de fleste andre sneglevogne ved at være boltet sammen. Det betyder at vogne kan arbejde, og revnedannelser undgås. Vognen er opbygget på en kraftig BPW bogieaksel med medtyrende baghjul. Trækstangen er affjedret, og for at forlænge levetiden er alle rør og slanger monteret skjult i chassiset. Alle hydraulikrør er desuden monteret i gummibøsninger, siger Carl F. Bruun.