Abonnementsartikel

Aktuelle forhold og problemstillinger med ærter på Broksø Gods i løbet af juli måned.

Vi har i løbet af juni måned haft travlt med såning af vores ærter til Ardo A/S, udført forskellige sprøjtebehandlinger, og så er der påbegyndt afholdelse af sommerferie for nogle medarbejdere på Broksø.

Konsumærter

For at komme i betragtning til et ærteareal hos Ardo A/S skal der indsendes en ansøgning i efteråret, og virksomheden vurderer således, om arealet er inden for den ønskede transporttid til fabrikken. Transporttiden er afgørende, da det forholder sig sådan, at fra ærterne høstes, til de skal stå i et kølerum på fabrikken, må der højest gå et vis antal timer for at opretholde sødmen i ærterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ingen hemmelighed, at Ardo A/S har reduceret afregningsprisen fra 2013 til 2014, og der ligger en forventning om, at prisen kommer lidt længere ned, da den blandt andet også følger prisudviklingen på de gængse korntyper såsom hvede, byg og raps. Derfor bør ens dækningsbidragskalkule for ærter også indeholde en forfrugtsværdi for den efterfølgende afgrøde samt besparelser for såning og høst, da Ardo A/S selv forestår dette.

Ligeledes fungerer ærtearealet som et godt supplement til et sundt sædskifte. Arbejdsindsatsen for vores vedkommende i konsumærter til Ardo A/S begrænses til pløjning, tilberedning af såbed, samling af sten og sprøjtning, hvor det resterende varetages af Ardo A/S.

I Agro, der udkommer på fredag den 10. juli kan du læse mere om juli måneds gang på Broksø Gods. Blandt andet forarbejdet med ansøgning forud for et areal med ærter og sprøjtestrategien i disse.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses på agrologisk.dk ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.