Mange marker blev angrebet af havrerødsot i efteråret. En generel tidlig såning er en af de vigtigste årsager til, at især vinterbyg og vinterhvede er blevet angrebet i så alarmerende grad, at mange har måttet ty til omsåning i april. Planteavlskonsulent maner til omtanke, når der igen skal sås

Alarmerende niveau

Der kan være både fordele og ulemper ved at så tidligt, og en af ulemperne er trådt særligt kraftigt i karakter her i foråret. Det drejer sig om havrerødsot, som har angrebet specielt vinterbyg og vinterhvede meget intensivt i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har aldrig tidligere set dette niveau af havrerødsot i Danmark. Det er meget alarmerende og kan betyde store tab for de landmænd, der har konstateret sygdommen på deres marker, fortæller planteavlskonsulent Gitte Skovgaard Jensen fra LMO.

Angrebet skyldes, at bladlus har slået sig ned i afgrøderne i det lune efterår og har overført en virus til planterne. For vinterbyg betyder det, at planterne dør og resulterer i op mod 100 procent udbyttetab i de angrebne områder. I en mark med vinterhvede kan den enkelte angrebne plantes udbytte reduceres med 30-80 procent. Hvis udbyttetabet vurderes til at være tilstrækkeligt stort, anbefales marken omsået til vårsæd.

- Grunden til, at mængden af havrerødsot er eksskaleret i år, skyldes at der var ekstraordinært mange lus i efteråret på grund af en lun august og september. Derudover er et vigtigt parameter også, at mange landmænd såede meget tidligt på grund af en tidlig høst og godt såvejr i september. Det er således særligt i marker, der er sået før 10.-15. september, at der nu ses angreb, siger Gitte Skovgaard Jensen.

Så ikke for tidligt

Planteavlsrådgiveren maner til forsigtighed, hvis det igen i år bliver muligt at så tidligt.

- Man skal overveje meget nøje, hvornår man tager såmaskinen frem. Det er vigtigt ikke at så for tidligt, men selvfølgelig vil landmanden heller ikke vente for længe, idet maskinkapaciteten er begrænset, og der er risiko for, at vejret kan skifte. En måde, man kan gøre det på, er at starte med førsteårs-hvede og så vente med resten og på den måde sprede risikoen, forklarer Gitte Skovgaard Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden vigtig ting som landmanden skal være opmærksom på for at undgå havrerødsot er at behandle markerne mod lus.

- Risikomarkene er specielt dem, der er sået før 15. september. Disse skal behandles mod lus, når lusene er der. Det skal typisk ske i oktober og er meget vigtigt for planternes udvikling i foråret, siger planteavlskonsulenten.

Andre ulemper ved tidlig såning er en øget fremspiring af ukrudt og risiko for lejesæd. Meget græsukrudt og risiko for lejesæd betyder øgede omkostninger til pesticider samt en markant øget risiko for resistensudvikling mod ukrudtsmidlerne, fortæller Gitte Skovgaard Jensen.