Abonnementsartikel

Den rekordvarme september har givet optimale vilkår for såning af vintersæd. Det lune vejr øger også risikoen for lus og dermed havrerødsot, så vær opmærksom.

Det har sjældent været bedre vejr til at så i end dette års lune septembervejr. Tørt vejr og mange solskinstimer har givet såningen af vintersæd optimale vilkår.

- Når vejret er så godt, som det har været her i september, har vi som landmænd grund til at være glade og tilfredse. Der er overalt sået under rigtigt gode forhold, og allerede nu ser vi, at planterne er kommet godt fra start. Det er meget positivt. Men nu er der sat regn på ønskesedlen, så også de tørreste marker kan komme godt i gang, fortæller planteavlskonsulent Knud R. Nielsen fra LMO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udbyttenedgang

Når temperaturen er så høj, som vi har set i hele september og der samtidig er sået tidligt, er der dog en vigtig ting at være opmærksom på:

- Pas på lus. I det lune vejr risikerer vi desværre at få bladlus i vintersæden, og i værste tilfælde kan lusene overføre virus. Det kan give en kraftig udbyttenedgang i alle kornarter, og vinterbyg er mest udsat. Det kan derfor være nødvendigt at bekæmpe lusene for at stoppe angrebet, siger planteavlskonsulenten.

Der er størst risiko for angreb i de tidligst såede marker, og LMO tager nu konsekvensen af den øgede risiko for lus og kontakter de landmænd, som normalt har vintersæd. Der bliver udsendt en SMS med opfordring til at holde skarpt øje med lus.

- Det har stor betydning for afgrødens udvikling, at der bliver sat ind på afgrødens 3.-4. bladstadie, hvis du kan finde lus i marken på mere end to procent af planterne, fortæller Knud R. Nielsen og opfordrer til at kontakte en planteavlskonsulent, hvis man på nogen måde er i tvivl.