KOMMENTAR

Peder Philipp lød næsten som en grå embedsmand, da han aflagde sin formandsberetning på Kvægkongressen, som finder sted midt under en af erhvervets alvorligste kriser de seneste 100 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han gennemgik det seneste års udvikling i regeljunglen og Landbrug & Fødevarer, Kvægs, lobbyindsats i årets løb.

Han kom langt omkring både med produktionstal og og de politiske rammebetingelser.

Peder Philipp fastslog, at Dansk Kvægs fokus er en lønsom og bæredygtig vækst, og i det lys gennemgik han status for kvægbrugets forskellige produktionsgrene.

Men der var ikke mange bud, som for alvor udstikker en ny kurs for de politiske rammevilkår.

Peder Philipp kom kun med små, konkrete ønsker til forbedringer, da han fremlagde Landbrug & Fødevarer, Kvægs indsats. De skarpe krav til det politikse system var ikke så skarpe, som i tidligere års beretninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvfølgelig kritiserede han gennemgående de politiske rammebetingelser, og han lagde selvfølgelig heller ikke skjul på, at mange mælkeproducenter befinder sig i en meget alvorlig situation.

Men krisestemningen og den skarpe politiske kritik var tydeligt nedtonet.

Peder Philipp har tidligere år udtrykt sig mere markant.

I år rummede beretningen også pæne ord om naturpleje som forretningsområde - og selv økologien blev pænt omtalt af Peder Philipp. Væk var de små stikpiller, som han tidligere har krydret sine beretninger med.

Først under den efterfølgende debat, hvor medlemmerne kom til orde og tog fat på flere af de politiske og finansielle udfordringer, så man en flig af den mere bastante Peder Philipp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og at der under overfladen hersker utilfredshed og bekymring var tydeligt, da han svarede på en skarp kommentar:

- Man kunne godt have lyst til at sige nok er nok, men det ændrer vi ikke ret meget ved, sagde Peder Philipp og antydede dermed, at der under hans embedsmandsagtige overflade faktisk bruser noget mere skarphed og agressivitet, men at han bevidst han anlagt en mere taktisk fremtoning.

Om hans nye og mere diplomatiske fremtoning vinder større indflydelse end hidtil, kan kun tiden vise.

Men man fristes til at minde om, at uanset hvor lidt viden og forståelse, der er for landbrugets udfordringer blandt politikere og embedsmænd, så er den første forudsætning for reelle ændringer, at man får forklaret dem, hvor alvorlige konsekvenser de mange regler og love faktisk har. Og hvor lidt, de mange regler i virkelighede betyder for de naive politiske målsætninger.