På Kvægkongres 2014 fastslog formand Peder Philipp i sin beretning, at kvægbruget gerne vil bidrage med at øge eksportindtægter med fire milliarder kroner og være med til at sikre 5.500 arbejdspladser i yderområder.

Men trodsdette budskab fastslog han klart, at det på den enkelte bedrift handler m lønsomhed, egen overlevelse og konsolidering før vækst skal på dagsordenen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han pegede derfor på tre meget vigtige udfordringer ud af de 18 indsatsområder, som Kvægbrugets taskforce sidste år fremlagde.

- Der er en utilfredsstillende indtjening på 50 procent af bedrifterne. Der er en fastlåst finansiel situation, som hindrer vækst og udvikling. Og desuden er den internationale konkurrenceevne for erhvervet for ringe på grund af danske særregler og overimplementering af EU-regler.

Ministerskifte

Peder Philipp luftede også en vis frustration over de hyppige ministerskift i det seneste halve år på fødevareministerposten.

Han takkede i den forbindelse den tidligere fødevareminister Mette Gjerskov (S) for hendes indsats ved forhandlingerne om den interne udjævning af støtte inden for EU.

- Det kunne nemt være endt meget værre og have kostet kvægbruget mindst 650 millioner kroner årligt, konstaterede Peder Philipp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han takkede også Karen Hækkerup (S) for tilbage i august 2013 at have nedsat en arbejdsgruppe, men inden der kom resultater, kom der endnu et ministerskifte.

- Vi fik ny minister - og stor tavshed. Den nye minister har haft travlt med at udtale sig om sit syn på dyrevelfærd. Men det er nødvendigt med handling, sagde Peder Philipp.

Han konkluderede, at de danske kvægbrugeres tro på handling fra Dan Jørgensen (S) svinder dag for dag.