Jens Lei i Blans ved Sønderborg er hverken it-ekspert eller it-nørd, men en landmand, der ønsker at optimere markbruget - det har han siden 2010 gjort ved at udbygge sin brug af GPS på bedriften.

- Mit temperament er mest til, at ting bare skal fungere, men jeg vil gerne investere både tid og penge i at lære IT-teknologien bag præcisionsbestemt landbrug, når målet er, at jeg bliver en bedre driftsleder. IT er bare værktøjet - det er fortsat mig, der skal træffe beslutningen om, hvad jeg vil bruge de mange data til, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da Jens Lei investerede de første penge i GPS i 2010, var det primært for at minimere gyllesporene i marken og undgå tab ved hele tiden at køre lidt ved siden af de faste spor.

- Jeg har aldrig været vild med nye traktorer, men er blevet særlig opmærksom på maskinomkostningerne efter jeg blev selvstændig. Frem til i sommer kørte vi med en fire meter Väderstad - den var 13 år gammel og kunne ikke kobles på GPS'en, men jeg er ærlig talt ikke klar til at investere 600.000 i en ny fire meter bred Väderstad såmaskine. Mange maskinhandlere lover, at computerprogrammet Isobus sagtens kan få maskine og IT til at fungere sammen, men det passer ikke, og de vil jo heller ikke give garanti. Jeg blev derfor meget glad, da jeg opdagede, at Väderstad såmaskiner, som er fra 2006 og nyere, godt kan snakke sammen med Trimble, fortæller Jens Lei.

- I foråret fandt jeg en Väderstad Air 400 S, som jeg købte på aktion i sommer, fortæller Jens Lei, som har sået 170 hektar hvede og 50 hektar vinterbyg med sin nye såmaskine i år.

- Nu kan vi ikke alene gøde men også, på baggrund af individuelle tildelingskort, dosere udsædsmængden, der hvor potentialet for høje udbytter er bedst i marken, konstaterer han med et smil på læben.

Du kan læse mere om Jens Lei i det nye nummer af Agro, der udkommer i dag den 10. oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses på agrologisk.dk ved at klikke her.

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.