Tænk på Justitsministeriet med dens horde af politifolk, jurister, dommere, fængselsfunktionærer og andet godtfolk. Med fængsler, paragraffer, anholdelser og det hele.

Der er nok ikke mange, der tænker på, at Justitsministeriet er 100 procent økologisk. Men det er ministeriet som det eneste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt er økologisk drevet

Ikke sådan at forstå, at der aldrig bliver spist en bolle eller drukket en kop kaffe, der ikke er økologisk, men al den jord, som Justitsministeriet administererer, bliver drevet økologisk. Det er der ingen andre ministerier, der kommer op i nærheden af.

Det fremgår af en rapport, som DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug har udarbejdet for NaturErhvervstyrelsen.

Mulighed for omlægning

Rapporten redegør for, hvor meget landbrugsareal, der er ejet af staten, kommunerne og kirken, og formålet med rapporten er at få viden om, om mere af denne jord kan omlægges til økologisk drift. Politikerne har nemlig en målsætning om, at det offentligt ejede areal, der bliver drevet økologisk, skal fordobles frem mod 2020.

Det kan af gode grunde ikke lade sig gøre for Justitsministeriets 1.022 hektar, der bliver forvaltet af Kriminalforsorget og drevet 100 procent økologisk.

56.000 hektar offentlig jord

Som helhed bliver 24 procent af de knap 56.000 hektar, der er ejet af staten, kommunerne og kirken dyrken økologisk. Miljøministeriet ejer 72 procent af de statsejede arealer, og her bliver 32 procent drevet økologisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareministeriet ejer 1.675 hektar, og på den jord, som ministeriet selv driver, er 20 procent i økologisk drift, mens det gælder 23 procent af den ministerielle jord, der er forpagtet - og det er den overvejende del.

Korn og græs

Rapporten indeholder også oplysninger om arealernes anvendelse og viser, at der på de offentligt ejede jorde hovedsagligt dyrkes korn eller vedvarende græs. Sammenlignet med landsgennemsnittet dyrkes de offentligt ejede arealer med fire gange så stor en andel af vedvarende græs og for de statsejede arealer udgør vedvarende græs over halvdelen af arealet.

Du kan læse rapporten ved at følge dette link.