Mange landmænd kender problemet. Flere og flere af køerne hoster, mens dyrlægeregningen bare vokser og vokser. Nogle år er det mere vanskeligt end andre at komme hosten til livs - især hvis en stor del af besætningen er ramt. Bjarne Ennemark ved Vojens ville i år prøve et alternativ til dyrlægen og iblandede 30 gram koncentreret urtetilskud i fuldfoderet pr. ko.

Bjarne Ennemark understreger, at det ikke nødvendigvis er alle køerne, der rammes, men at det nok er de lidt svagere køer, som begynder at hoste først og mest. Ifølge landmanden er det koncentrerede urtetilskud med til at booste immunsystemet, så køerne selv kan bekæmpe lungeormene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Urterne begyndte jeg at blande i fuldfoderet i august måned, og køerne fik tilskuddet i cirka tre uger - mere var ikke nødvendigt. Det har tilsyneladende virket, for køerne holdt op med at hoste, og nu virker de mere tilpasse. Der kan naturligvis være andre faktorer, som har spillet ind, men fodringen har jeg ikke ændret undervejs. Men man skal ikke bare hælde urterne i uden et formål, for de ret dyre, påpeger Bjarne Ennemark.

Læs mere om urtetilskuddet i næste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 16. november. Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.