Varmen reducerer dyrenes produktionspotentiale, og udfordrer immunforsvaret.

Dette ses tydeligt i stalden, hvor en lav fedtprocent og et højt celletal i sommerperioden er tydelig tegn på varmestress.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det afspejler sig også i foderoptagelsen, der er lavere om sommeren end om vinteren. Koen prøver at undgå at blive ?overophedet? ved at reducere foderoptagelsen, idet koens omsætning af foder altid vil udvikle varme.

Der er forskellige mineralløsninger, der kan hjælpe koen til at komme nemmere gennem sommervarmen.

Bedre foderomsætning

Natriumbikarbonat er generelt vigtig for at modvirke sur vom og dermed give en bedre foderudnyttelse. Men om sommeren betyder varmen øget respiration, hvilket øger udskillelsen af bikarbonat, og da drøvtygningen også nedsættes ved varme, er der også mindre recirkulering af koens spyt, som indeholder bikarbonat.

Derfor kan det være en fordel at tildele ekstra natriumbikarbonat i varme perioder.

En reduceret forsuring og bedre foderomsætning kan også opnås ved at bruge levende gær. Levende gær vil hjælpe koen med at reducere sur vom. Ved højere pH udnytter koen foderet bedre, og det giver dermed en bedre foderudnyttelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Celletallet i skak

Celletallet stiger hurtigt ved tiltagende varme. Det kan til dels skyldes, at der er flere bakterier i miljøet ved højere varme og fugtigere klima, men det kan også skyldes, at varme medfører, det man kalder ?leaky gut ? eller på dansk ?utæt tarm?.

Det medfører, at uønskede stoffer nemmere kan trænge fra fordøjelsessystemet ind i koen og dermed udfordres immunforsvaret, som igen koster koen en masse energi.

Availa Zn har vist sig at være effektiv til reducering af ?leaky gut?. Egen afprøvning af Availa har vist en stor celletalsreduktion netop hen over sommerperioden. Availa findes i blandinger til både golde og lakterende køer.

Ved afgræsning

Ved afgræsning er det vigtigt, at dyrene kan opretholde deres væske-/saltbalance ved varme. Særligt kalium, natrium og magnesium er vigtige i sommerperioden.

Til ungdyr på græs anbefales det derfor at tildele ædelystmineraler, som er afstemt med makro- og mikromineraler. Mineralerne anbefales tildelt med en MicroFeeder, som sørger for at holde mineralerne beskyttede mod regnvand og gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mineraler til dyr på græs kan med fordel også forsynes ved hjælp af slikbaljer, der ligeledes giver en fuldt afstemt mineralforsyning.