De danske avlere af Aberdeen Angus-kvæg, der er verdens mest udbredte kødvægsrace, må nu melde udsolgt. 

- Efterspørgslen fra udlandet er ganske overvældende. Alle de kviekalve og kvier, der er stambogsførte, kan sælges til eksport, og det er svært at finde dyr nok til at tilgodese alle eksportørerne. Aberdeen Angus-kvæget i Danmark har genetik i verdensklasse, og takket være den høje veterinære status, vi har her i landet, er det muligt at eksportere levekvæg til alle lande i verden, siger Helga Dal, formand for Dansk Aberdeen Angus Forening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der eksporteres især til Rusland, Kasakhstan, Portugal og Tyskland, men også avlere i andre lande er interesserede i de danske dyr.

Gode naturplejere

Ifølge Helga Dal er der flere grunde til, at Angus-dyrene er så attraktive.

- Det er nøjsomme og hårdføre dyr, der trives ganske glimrende på ekstensive græsarealer, og de er derfor særdeles velegnede til naturpleje. Koen har ekstremt gode moderegenskaber og lette kælvninger, forklarer hun og fortsætter:

- Kalvene har en særdeles høj tilvækst og opnår fint en slagtevægt på 320-360 kg ved en alder af 12-13 måneder. Dyrene kan opholde sig ude hele året, og dette medvirker til et lavt omkostningsniveau.