Gennem de seneste år har der været eksempler på traktorer, hvor omkostningerne til vedligehold har været voldsomt store. Er det bare en ”mandagstraktor”, eller har landmanden lavet et fejlkøb, spørger Flemming Hedegaard, maskinkonsulent, Byggeri & Teknik I/S, Herning.

Han mener, at virkeligheden desværre er, at der er eksempler på traktorer med omkostninger til vedligehold på 50.000 eller 100.000 kroner inden de første 1.000 - 2.000 kørte timer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke muligt at give en præcis forklaring på, hvorfor det for nogle traktorer koster 20 kroner pr. time (eksklusive dæk) i vedligehold, mens det for andre koster mellem 50 og 100 kroner pr. time.

Fakta er, at der er kæmpe udsving mellem de forskellige traktorers behov for vedligehold. Det mærkelige er, at det ikke er et bestemt mærke eller en bestemt model, der skejer ud. Det varierer meget, og selv om nogle modeller måske oftere er på den forkerte liste, så kan der ikke siges noget præcist om, hvilke traktormærker eller modeller der er værst.

Kun et års garanti

Desværre er der også stor forskel på, hvordan forhandlere eller importører reagerer, når de bliver konfronteret med disse problemer.

Nogle nægter på det nærmeste, at de har et problem - og det er et problem. Andre laver aftaler i porten om reducerede regninger og kulancebetalinger. Andre igen bytter traktoren ind til en ”favorabel” pris i bytte med en anden, som er lidt større, har lidt mere udstyr eller er en nyere model, så det er mere legalt, at der ”selvfølgelig” skal betales en del penge i bytte, selvom din nuværende problemtraktor kun har kørt 1.200 timer og er godt et år gammel.

Der er ikke så meget at gøre, når du som landmand handler traktorer. Det betragtes altid, som et professionelt køb mellem to professionelle parter. Derfor er der kun et års garanti, hvis ikke der tilkøbes forsikring eller lignende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er derfor på forhandlerens eller importørens nåde, at de medvirker til at tage ”skraldet” ved store omkostninger efter kort tid, da de ikke er forpligtet til det rent juridisk. Moralsk er det en anden snak, og vil de handle med jer igen, så skal mellemværendet løses på en måde, der er rimelig for begge parter.

Læs hele artiklen i september-udgaven af Agrologisk, der udkommer fredag 12. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.