Rigtig mange landmænd vil de næste uger tage deres korntørringsanlæg i brug, så korn og frø kan tørres ned til lagerfasthed. Men tørrerierne er ofte årsag til brande i landbruget, advarer Topdanmark, der råder landmændene til at holde godt øje med anlægget, når det er i brug.

- Vi får hvert år nogle brandskadeanmeldelser, som skyldes korntørringsanlæg. Men i våde år, som det vi er i nu, stiger antallet voldsomt, siger Svend-Anker Worm, agronom i Topdanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årsagerne til brandene er forskellige, men typisk er årsagen enten fejl i el-installationerne, eller at støv og skidt antændes.

En del af brandene giver meget store skader - nogle gange brænder hele gården - fordi anlæggene står og kører uden opsyn. Derfor opdages brandene sent i forløbet. Efter en brand kan det være svært at skaffe et nyt tørreri, fordi efterspørgslen efter regnvejret betyder, at tørrerier er udsolgt mange steder.

Brandene kan undgås

Heldigvis er der gode råd at hente, så man kan undgå brandene i tørrerierne.

- Inden opstarten af tørreriet bør man sørge for en grundig rengøring af anlægget og området omkring anlægget. Der er typisk masser af støv, skidt og spindelvæv, der har samlet sig, som let antændes, hvis der kommer en gnist, eller hvis det bliver for varmt omkring tørreriet. Desuden bør man altid lige tjekke - enten ved selvsyn eller ved eksperthjælp - at el-installationerne er i orden, før man starter anlægget op, siger Svend-Anker Worm.

Når tørreriet er startet op, er det også en god idé at holde opsyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tørrerierne kører i døgndrift - altså også mens landmændene sover, og når de arbejder i marken. Men sørg for at holde opsyn med det så ofte som muligt. Jo tiere man kigger til det, jo oftere kan man fange nogle defekter i anlægget eller eventuelt slukke ilden, før den udvikler sig. Integrer for eksempel tjekket i rutinen med at se til dyrene før sengetid og lignende, siger Svend-Anker Worm.