Forsøget på Ultanggaard med rug er etableret af KSW, der også har leveret såsæden til verdensrekordforsøget i hvede, som foregår på gården. Med hybridsorten Palazzo ønsker virksomheden at demonstrere, at rug er en værdig konkurrent til hvede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I forsøg med forskellige kornsorter og på varierende jordtyper så vi sidste år, at hybridrug lå med det højeste udbytte i 14 ud af 16 forsøg. Da omkostninger til dyrkning af rug samtidig er betydelig lavere end til hvede, ser vi et stort potentiale i rug både efter en god forfrugt og ikke mindst som erstatning for andenårshvede, forklarer Jesper Blaabjerg, KSW, og fortsætter:

- Meldrøjer er den store udfordring i avl af rug, og her var de første hybridsorter ganske enkelt en katastrofe. Smitten sker, når rugen blomstrer, og specielt hvis der er for lidt pollen i luften, har meldrøjer gode betingelser. Vi har forædlet os frem til sorter med en meget stor produktion af pollen. Sorterne benævnes Pollen+, og disse sorter kræver ingen iblanding af populationsrug for at opnå en tilstrækkelig bestøvning.

Plejespor øger risikoen

Beskadigede planter i plejespor og foragre, som blomstrer nogle dage senere end resten af marken, øger risikoen for meldrøjer, og undersøgelser har vist, at i 90 procent af tilfældene stammer det inficerede korn fra plejesporene.

- Det er vigtigt, at plejesporene har samme bredde, som de dæk der køres med i afgrøden, og skal der udbringes gylle i afgrøden, bør det ske før planternes stadie 32. Derved minimeres risikoen for, at der er nogle få planter, som blomstrer på et senere tidspunkt, hvor der ikke er tilstrækkelig med pollen til bestøvningen af planterne. Nogle midler til svampebekæmpelse har en hæmmende effekt på rugens pollenproduktion, og derfor fraråder vi, at der svampebekæmpes i de dage, hvor afgrøden blomstre, siger Jesper Blaabjerg.

Udsæd af hybridrug er dyr, og derfor anbefaler han, at rugen etableres første gang, det kan lade sig gøre efter den 15. august. Ved at så i sidste halvdel af august frem for i slutningen af september, kan udsædsmængden halveres. Hybrid rug skal sås i to centimeters dybde, og kun hvor joden er udtørret, anbefaler KWS en lidt dybere etablering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidlig tildeling af kvælstof

Etableres rugen efter 20. september, anbefaler KWS, at afgrøden tildeles 20-30 kg kvælstof pr. hektar om efteråret. Rugen starter tidligt om foråret, og ved en todelt gødningsstrategi anbefales det at tildele 40 procent af kvælstoffet i starten af marts og den resterende mængde i slutningen af marts. Tildeles hele den planlagte mængde kvælstof på en gang, bør det ske midt i marts.

KWS har sorter af Pollen+ hybridrug, der egner sig til brødkorn, og har desuden sorter med et stort udbyttepotentiale som foderkorn.

- Rug kan sagtens udgøre en del af foderet til både kvæg og svin. Som kvægfoder ser vi rigtig gode resultater, når kornet sodabehandles. Forsøg med rug til slagtesvin viser en lidt lavere tilvækst, som betyder, at det tager cirka tre dage mere at producere et slagtesvin. Til gengæld stiger kødprocenten, siger Jesper Blaabjerg.

Interesserede i dyrkning af hybridrug kan komme til markdag i Grindsted den 3. juli. Her viser KWS forsøg med både rug, majs og kartofler. Læs mere på www.kws.dk.