Den er gul. En gul maskine med et grønt indre. Normalt er fuldfodervogne af mærket Faresin kendt for deres kraftige lysegrønne farve, men det gælder ikke denne nye selvkørende Leader Maxxi 3500, som blev præsenteret i Italien i starten af september.

Den selvkørende maskine på malkekvægbedriften La Ceresina er den første af sin slags, og den atypiske farve skyldes dels ejernes ønske, og dels at den også produceres i gul til en fransk forhandler. Fremover vil den nye Leader dog kunne fås i sin vanlige grønne farve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen er med sine 35 kubikmeter den største selvkørende fuldfoderblander der produceres. Den fremstilles i Norditalien på Faresin Industries fabrikker, der også fremstilles traktortrukne fuldfodervogne og stationære fuldfoderblandere, samt en stort udvalg af teleskoplæssere.

Leader Maxxi 3500 er 11,5 meter lang, 2,5 meter bred og har en højde på 3,5 meter, og umiddelbart virker den temmelig stor og klodset. Det afhjælpes dog af firehjulsstyringen, som gør den forholdsvis nem at manøvrere rundt og giver den en venderadius på 10 meter.

Den hydraulisk justerede affjedring giver mulighed for at justerer frihøjden på vognen med op til otte centimer. Desuden kan affjedringen indstilles alt efter, hvilket terræn den skal køre i.

Bruger kun den nødvendige kraft

I modsætning til sine mindre søstermodeller er den nye selvkørende model udstyret med trinløs transmission, som dækker alle funktioner - fræse, blande og køre. Det betyder, at selvom den er forsynet med en stor 355 hestekræfters Iveco Cursor motor, så bruges der kun den nødvendige kraft til de enkelte funktioner. Fra førerhuset justeres derfor udelukkende hvilken funktion maskinen skal udføre, og med hvilken hastighed det skal gøres. Det betyder også, at man med de nye Eco-mode ifølge fabrikken, kan sparer op til 50 procent af dieselforbruget under landevejskørsel.

Maskinen er forsynet med et Bosch Rexroth-styrersystem, hvor både hydraulik og elektronik er fremstillet samlet.  Ved hjælp af CAN BUS-systemet, som også kendes fra biler, kan motorens kraft justeres i forhold til de ønskede funktioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køleren har en rensefunktion, hvor støv og skidt, der samler sig under læsning og udfodring, blæses ud. Det sker efter samme princip som på mejetærskere, hvor bladene på kølerpropellen vendes.

Intet metal i foderet

Nede i blandekaret sidder to vertikale snegle, og der kan monteres i alt 13 knive på hver snegl. Omdrejningshastigheden på sneglene kan justeres trinløst fra en til 60 omdrejninger pr. minut, således at der kan vælges lave omdrejninger under læsning og højere omdrejninger under selve blandingen. Ligeledes kan blandehastigheden justeres efter de tilsatte fodermidler.

Fræserhovedet er konstrueret på samme måde som andre Leader-modeller. Det har på denne nye model en arbejdshøjde på cirka seks meter, og en skærebrede på to meter.

En anden interessant detalje er den store og stærke magnet, der er monteret ved udfodringslågen. Under udfodring vil foderet passere forbi magneten, som så forhåbentlig kan fange eventuelt metal, inden det lander på foderbordet.

Smart ser det også ud, når der tilsættes vand til foderblandingen. Her sættes en vandslange på en studs nederst på blandekarret, hvorefter vandet kommer ud af mindre huller fordelt hele vejen rundt i den øverste del af blandekaret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vognen er udstyret med fire 9.000 kg vejeceller og kan udstyres med vejecomputer efter kundernes ønske. På denne første model er også monteret en alarm, der udsender en hyletone, når den korrekte vægt af et givent fodermiddel nærmer sig. Hyletonen bliver mere og mere vedvarende indtil den korrekte vægt er opnået. Det gør det nemmere at tilsætte kraftfoder fra siloer, vand eller melasse uden at overvåge vægten hele tiden.