I dag koncentreres svineproduktionen på færre og større brug, og antallet af dyr per besætning er steget markant over de seneste år. Det gør det sværere for landmanden at lave rutinemæssige helbredstjek af det enkelte dyr.

Derfor har forskere fra Ingeniørhøjskolen i Aarhus sat sig for at lave et system med elektroniske øremærker (RFID) og 3D- kameraer, der kan overvåge dyrenes trivsel i staldene og opdage sygdom på et tidligt tidspunkt. Kameraerne er af typen Kinect, som er kendt fra Microsofts Xbox 360 spil, og øremærketeknologien er kendt fra elektronisk mærkning af tøj til tyverisikring i butikker. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil overvåge de mange hundrede svin i en besætning ved hjælp af RFID-udstyr i kombination med et 3D-kamera og en computer, som vi programmerer til at genkende og følge det enkelte dyrs ædemønster, siger Torben Gregersen fra Ingeniørhøjskolen i Århus.

Ædemønster i fokus

Systemet skal give landmanden en alarm, hvis et svin begynder at ændre sin adfærd i en grad, der overskrider en individuel grænseværdi.

- Vi ved, at hvert svin har et individuelt ædemønster, og hvis det afviger fra dette mønster, er det et tegn på, at noget er galt, siger Torben Gregersen.

3D-kameraerne, som anvendes i projektet, kan se i mørke, og det er derfor muligt, at følge dyrenes ædemønster døgnet rundt.

- Tanken er, at vi lagrer tidspunkt og varighed for svinenes indtagelse af foder i en database og opbygger en adfærdsprofil for det enkelte dyr i flokken.  På den måde vil vi via for eksempel en sms kunne advare staldpersonalet om mistrivsel hos et dyr tidligere, end det er muligt for dem at opdage i dag gennem daglig inspektion, forklarer Torben Gregersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Internationalt projekt

Ingeniørhøjskolen i Århus har netop etableret en teststald syd for Bremen i samarbejde med projektets øvrige partnere fra forskningsinstitutioner i Tyskland, Belgien og Italien.

Forskningsprojektet er finansieret af EU’s 7. rammeprogram for forskning under ICT-Agri og har et samlet budget på i alt fire millioner kroner. Den danske andel udgør cirka én million kroner.