Hvis landmændene med lavbundsjorder ellers kan komme ud til deres vårbyg for oversvømmelser, ser det ud til at blive en fantastisk høst i Midtjylland, vurderer planteavlskonsulent Stefan Fick Caspersen fra Jysk Landbrugsrådgivning.

- Vårbyggen har haft gode vilkår i foråret. Den har fået passende passende fugt og sol - uden at det var for varmt. Den fik tid til at buske sig og blev ikke presset til at modnes for tidligt, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stefan Fick Caspersen vurderer, at udbyttet af vårbyggen i Midtjylland i år ligger 25 procent over gennemsnittet. Han peger dog på en betydelig forhindring - nemlig de store områder under vand på lavbundsjorder.

- Flere steder kan landmændene simpelthen ikke komme ud til vårbyggen. Men det er kun nogle steder, at det er et problem, siger planteavlskonsulenten.

Rugen kan ikke bruges til brød

Også rugen ser ud til at give et 25 procent højere udbytte end normalen. Men også her er de store regnmængder et problem.

- Kun en ganske lille del af rugen blev høstet, sidste gang vi havde tørvejr. I mellemtiden har rugen fået lov til at stå og modne for længe. Jeg vil tro, at al den rug, der er blevet høstet siden sidste onsdag, er ubrugeligt til brødproduktion, siger Stefan Fick Caspersen.

Det er endnu uvist, hvordan det ser ud med hvedeudbyttet.