De 120 malkekøer hos Ejnar Bjørn på Birkemosegård i det midtsønderjyske går som vanligt roligt rundt i stalden.

Men ydelsesmæssigt er der fart på dem, nøjagtigt som der har været, siden Ejnar Bjørn var med i – og vandt – den sønderjysk bundlinjematch sidste år. Her gjaldt det om at opstille nogle mål, der kunne forbedre økonomien. Og nå målene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gjorde Ejnar Bjørn, og han er slet ikke færdig med at forbedre ydelsen og økonomien i besætningen.

- Den 20. januar havde jeg leveret al det mælk, som jeg skulle levere i hele januar, og her i 2013 når vi op over en million kilo. Køernes ydelse stiger hele tiden, siger Ejnar Bjørn.

I 2011 var de 120 malkekøers ydelse 800.000 kilo, i 2012 steg det til 907.000, og det fortsætter altså i det nye år.

- Sidste år var ydelsen pr. ko 7500 kilo, i år regner jeg med 8700 kilo og målet er 9500 kilo. Jeg går stærkt ud fra, vi når det i 2014, siger den 52-årige landmand.

60.000 kroner i straf

Han købte ekstra kvote sidste år, og det skal han også gøre i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sidste gang fik vi kvote til 72 øre pr. kilo, og jeg har allerede lagt bud ind. I øjeblikket står kvoten til 80 øre, og jeg tror, den vil falde. Det er bedre at betale 70 øre for mere kvote end godt to kroner i afgift, hvis jeg leverer for meget mælk, siger Ejnar Bjørn, Men han regner med, at der kommer en ekstraregning i år på cirka 60.000 kroner.

- Det har vi ikke prøvet før. Jeg har det både godt og skidt med det, for det er jo tegn på, at tingene går bedre, end jeg havde regnet med, siger Ejnar Bjørn.

Han glæder sig over, at det tætte samarbejde, han fik med sine konsulenter i forbindelse med Den Sønderjyske Bundlinjematch, fortsætter, og han tilskriver det også æren for, at det stadig går fremad.

- Min konsulent kommer med nogle ideer og sætter rammerne, og så bliver hun ved, indtil vi er nået i mål, siger Ejnar Bjørn, som tidligere udelukkende havde regnskabsassistance til sin bedrift.

Analyse af ensilagen

Det har han stadig, men nu bliver der fulgt op på økonomien hver tredje måned, og hver måned kommer kvægbrugskonsulenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fremgangen skyldes, at vi har fået bedre kvalitet af foderet, og vi har fået en bedre foderplan. Tidligere høstede vi bare foderet, men nu får vi foretaget en analyse af al majs- og græsensilage, siger Ejnar Bjørn, som også er kommet med ind i en erfa-gruppe, der skal drøfte, hvordan man får den bedste ensilage.

- Hvis vores ensilage bare bliver lidt bedre, kan det hurtigt ses på mælkeydelsen, siger Ejnar Bjørn, som har været selvstændig landmand i over 25 år.

Salmonella-fri

Han mener, at en forklaring på, at ydelsen er steget så meget, er, at han nu ofrer flere kræfter på drivkraften i sit landbrug – kreaturerne.

Ejnar Bjørn glæder sig over, at det er lykkedes at blive salmonellafri, kodødeligheden er faldet, og kalvedødeligheden er styrtdykket fra 21 procent til tre-fire procent.

- Vi solgte 62 tyrekalve til eksport sidste år, og det viser, at dødeligheden er lav, når vi har 120 køer og halvdelen af kalvene er tyrekalve, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har selv overtaget kalvene, som får mælk tre gange om dagen. Det gælder om at hygge noget mere om kalvene, og det har vi fået meget styr på, siger Ejnar Bjørn.

- Tidligere synes jeg, det var flot, hvis en kalv kunne gå ved en ko og patte, men det nytter bare ikke. Nu har vi styr på kalvene, som ikke får råmælk. De bliver holdt rene, de kommer ud i boksene og der bliver strøget ved dem. De kalve, der havde salmonella, er blevet slagtet, fortæller Ejnar Bjørn.

Han led dog den tort sidste år at miste tre sunde og store køer inden for en måneds tid. Hans dyrlæge obducerede og prøvede at finde ud af, hvad der var sket, men sagerne forblev uopklarede.

Ingen døde i år

Det får dog ikke Ejnar Bjørn til at opgive et ambitiøst mål for 2013: Han vil ikke miste nogle køer eller kalve i år.

- Jeg har væddet med min medhjælper. Hvis vi undgår dødsfald, så skal hun passe det hele i et år, siger Ejnar Bjørn, selv om han godt ved, at væddemål har en symbolsk værdi. Men han er overbevist om, at hans bedrift nok skal holde den kurs, der blev sat i forbindelse med sønderjysk bundlinjematch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi sætter os noget for, så kører vi efter den linje, og det bliver vi ved med at gøre. Vi skal holde vores mål, for det er penge lige ned i lommen, siger Ejnar Bjørn.