Mens de færreste danskere nok vil mindes dette års juli som en super sommermåned, har det været en rigtig god måned for de danske kalve, skriver Videncentret for Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Centret oplyser, at i juli har kalvedødeligheden for alderen 1-30 dage været den lavestregistrerede nogensinde - kun 2,5 procent. Dødeligheden ligger ganske vist traditionelt meget lavt i sommermånederne, mens de højeste tal ses i vintermånederne. Men i juli i år er den altså ekstraordinær lav.

- Det er en meget glædelig tendens, siger landskonsulent Peter Enemark, Videncentret for Landbrug, Kvæg.

- Siden branchen satte fokus på at nedbringe kalvedødeligheden i 2007 har kvægbrugerne opnået et jævnt fald. Desværre fik vi så denne hårde vinter et tilbageslag i form af en kedelig stigning. Måske har det betydet, at kvægbrugerne har sat ekstra fokus på at reducere kalvedødeligheden i forårs- og sommermånederne, foklrarer Peter Enemark.

Nedadgående trend

Han understreger at de flotte tal gælder kalvedødeligheden for alderen 1-30 dage. Det skyldes, at det er for tidligt på året at opgøre dødeligheden for alderen 1-180 dage, som ellers normalt er den gruppe, man ser på, når man taler dødelighed.

- Men ser man på de få tal, vi har for denne gruppe, er tendensen helt klart den samme med et flot fald i juli måned, lyder det fra Peter Enemark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Videncentret for Landbrug Kvæg startede kampagnen 'levende kalve og vinderkøer' i 2007 med et mål om at nedbringe kalvedødeligheden (1-180 dage) til 5,5 procent i 2013.

- De 2,5 procent for juli måned bidrager virkelig godt til, at vi kan nå målet på de 5,5 procent på årsbasis, lyder det fra Peter Enemark. Han oplyser desuden, at de foreliggende opgørelser tyder meget på, at der er skabt en vedvarende nedadgående trend takket være kvægbrugernes ihærdige indsats.