Aflivning af nyfødte tyrekalve har længe været kutyme hos landmænd med køer af malkeracen Jersey. Op mod tre ud af fire tyrekalve har måttet lade livet, fordi de er for tynde til, at det kan betale sig at fede dem op til slagtning.

Men siden 2007 har der været en løsning på markedet. Ved at kunstigt befrugte køerne med kønssorteret sæd kan man med meget stor sandsynlighed bestemme kønnet på kalvene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmanden bruger kønssorteret sæd på lidt under halvdelen af de bedste og yngste køer til avl. Det giver næsten kun kviekalve, altså hundyr, så man holder besætningen på samme antal køer, siger Per Spleth, teamleder for Team Kødproduktion i Kvæg på Videncentret for Landbrug til vfl.dk.

Den anden halvdel af køerne befrugtes med sæd fra kødkvæg. De såkaldte krydsningskalve er tungere og mere muskuløse, og de er mere værd for et slagteri end de race-rene Jerseykalve.

Kønssorteret sæd er dyrere end almindelig sæd og mange landmænd ønsker at se resultater, før de kaster sig ud i ekstra udgifter. Derfor er et forsøg på Kvægbrugets Forsøgscenter i Foulum i gang. 800 kalve er med i forsøget, hvoraf 72 bliver undersøgt og kontrolleret i på forsøgscentret. Resten bliver sendt ud til tre udvalgte landmænd.

- Vi samler 72 kalve i Foulum. Der er forskellige krydsninger iblandt. Nogle er rene Jerseykalve, andre er krydsninger mellem Jersey og kødkvæg. Forsøgscentret registrerer, hvor meget hver kalv æder og hvor hurtigt den vokser. Efterfølgende skal vi have resultaterne ud til landmændene, så de kan se fordelene, og så vi kan få tvivlerne overbevist, siger Per Spleth.