I den nyeste udgave af Bovilogisk, der udkommer den 15. juli, fortæller Carsten Rosengaard om, hvorledes justeringer af foderplanen fik ydelsen til at stige med 600 kg EKM i perioden fra den 1. april sidste år og frem til årsskiftet.

Ydelsen steg således fra cirka 9.300 kg EKM til cirka 9.900 kg EKM på bedriften Rosengaard ved Vittrup nær Løkken, hvor der er 260 årskøer af stor, blandet race.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg syntes, at køerne gav for lidt set i lyset af, at hele vores produktionsanlæg er bygget op inden for de seneste syv år. Da vi skiftede fodringsrådgiver i april sidste år, blev der derfor justeret en del på foderplanen, fortæller Carsten Rosengaard.

Ud med roepillerne

Roepillerne blev taget ud og erstattet med majshelsæd. Samtidig blev tildelingen af sojaskrå øget lidt og tildelingen af rapskager mindsket tilsvarende af hensyn til aminosyrebalancen. Herudover blev der taget en ny mineralblanding i brug, som den nye fodringsrådgiver, Aage Villumsen, Top Agro, har sammensat − alt sammen med det formål at forbedre sundheden og reproduktionen.

- På foranledning af vores nye fodringsrådgiver skal vi nu til at lave en effektivitetskontrol hver 14. dag. Det vil muliggøre løbende småjusteringer, inden eventuelle ubalancer i fodringen når at koste ydelse, forklarer Carsten Rosengaard.

- Det gælder først og fremmest om at forstå, hvordan koen fungerer og så lave fodring ud fra, hvad man ønsker på den pågældende bedrift, for normalt er det sjældent et fire-benet problem, men et to-benet problem, at man ikke kan få køerne til at yde nok eller give nok penge, supplerer Aage Willumsen og fortsætter:

- I denne besætning er der et meget stort potentiale, som ikke blev udnyttet. Det skyldtes især den variation, som græsensilagen giver, tilmed var proteintildelingen ikke balanceret til den højere ydelse, hvilket ikke er optimalt for en højtydende ko, og da man ønskede en højere ydelse – øget dækningsbidrag, så må man jo rette ind efter de forhold, som koens vombakterier sætter størst pris på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aage Willumsen er godt klar over at ved at gå mod mere majs eller kun majsfodring, går man imod, hvad de ”lærde” siger,

- Men jeg har da lært gennem såvel praktiske og teoretiske iagttagelser, at koen er der ingen, der snyder. At landmanden så kan tjene flere penge og opleve sommeren ved kun at have majsensilage, ja, så må enhver jo gøre, hvad, man føler, er rigtigt, konstaterer han.

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. juli. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.