Lyt til artiklen:

Tagplader giver køerne kig til skyerne

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Mange malkebedrifter har deres dyr udendørs året rundt i stalde, som er udstyret med de bedste senge, båse og teknologi, der kan fås. Men indeklimaet kan variere meget afhængigt af både land og konstruktion.

Mælkeproducenter ved, at køer trives og producerer bedre, når der er en tilpas mængde dagslys. Forskning viser, at køer, der udsættes for lysniveauer fra 150 til 200 lux i 16 til 18 timer om dagen har både øget produktion, fertilitet og foderoptagelse. For nattetimerne er lysniveauet bedst ved 30 til 50 lux.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forbindelse med staldbyggeri i 2019 opdagede nordirske Paul Smyth et særligt, transparent tagmateriale, som ikke kun kunne øge lysindfaldet, men også styre varmen.

Efter at have udstyret sin egen stald med materialet Heatguard Evolution, blev Paul Smyth så begejstret, at han startede firmaet Greenhill Systems, som distribuerer Heatguard Evolution til landmænd.

rich-media-2
Paul Smyth blev så begejstret for materialet, at han nu sælger det. Foto: Chris McCullough.

- Efter jeg selv installerede det transparente tag, bemærkede jeg, at køerne var mere rolige, spiste godt og havde fremragende ydelse. Fertiliteten var også god, og det fik mig til at ville introducere flere for materialet, siger Paul Smyth.

Heatguard Evolution-tagpladerne er lavet af polycarbonat og fåes i længder op til 5,6 meter. Pladerne er udformet i bølgede tre-lagsplader af seks millimeters tykkelse.

En særlig udformning af det yderste lag på pladerne betyder, at pladerne tåler UV-stråler ligesom et særligt athermisk pigment betyder, at UV-strålerne reflekteres, fremfor at bidrage til overophedning og varmestress i stalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pladerne fås i niveauerne 25, 50 og 100.

- Forskellen i de tre niveauer er mængden af athermisk pigment. For eksempel har Heatguard Evolution 25 mindst af pigmentet, og vil derfor lade mest lys og varme komme ind. Heatguard Evolution 50 har mere endnu, og så igen endnu mere for 100. 100 vil være til brug i varmere lande, mens Storbritannien og Irland ville bruge 50, forklarer Paul Smyth.

rich-media-4
Tagpladerne lukker lys ind og holder varme ude. Foto: Chris McCullough.