Landbruget er den primære årsag til, at naturen i Danmark lider. Hvis vi vil have en rigere og sundere natur, handler det ene og alene om en holdningsændring – både blandt landmænd og politikere. Sådan starter Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for Danmarks naturfredningsforening en artikel i majudgaven af Agrologisk, som udkommer fredag den 13. maj.

Naturen er i krise, og landbruget er i krise. Det er desværre en kendsgerning. Ingen anfægter, at landbruget er i økonomisk krise, og ingen anfægter, at naturens tilstand år for år bliver ringere og ringere. Men selv om kriserne har hvert sit udgangspunkt, kan en løsning på problemerne ikke gennemføres uden gensidig respekt og åbenhed for at drøfte de forskellige problemstillinger, skriver Ella Maria Bisschop-Larsen i artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et skånsomt landbrug

Danmarks Naturfredningsforening ønsker ikke at lukke dansk landbrug, selv om mange landmænd og deres interesseorganisationer forsøger at plante den tese i debatten. Det er ikke tilfældet. Vi ønsker derimod et skånsomt landbrug, der drives økonomisk rentabelt og under hensyntagen til borgernes interesser for en rigere natur.

Ingen ønsker at efterlade landet fattigere på natur til vores næste generationer, men det er rent faktisk det, der sker i øjeblikket. År for år bliver naturen fattigere, og adgang til det åbne land reduceres. Biodiversiteten svækkes. Vi får færre vilde planter, færre dyrearter, og det rene drikkevand, som har været en naturlig menneskeret i Danmark, er ikke længere naturgivent for de kommende generationer.

Mere end noget andet erhverv har landbruget et ansvar for den udvikling, men først og fremmest er det politikerne i Folketinget, som skal påtage sig det ansvar at stille krav til samfundets udvikling. Danmarks Naturfredningsforening mener, at landmændene af egen kraft burde påtage sig et større ansvar, men i sidste ende er det Folketingets opgave at sikre den nødvendig regulering. De kommende generationer vil ikke dømme landmændene. De kæmpede blot deres kamp. Dommen vil falde over politikerne, som ikke udviste ansvarlighed i tide.

Læs hele artiklen i apriludgaven af Agrologisk. Bestil abonnement på www.agrologisk.dk.