Fra 1. juli træder de nye afgifter på sprøjtemidler i kraft. Måler med afgifterne er at naturen skal belastes af 40 procent mindre sprøjtemidler i 2015. Men i 2012 steg landbrugets indkøb 20 procent sammenlignet med året før, skriver www.epn.dk.

Det vækker bekymring i Danmarks Naturfredningsforening (DN), hvor Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening på www.epn.dk citeres for at sige:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Tallene dækker over, hvad der er købt, det er jo ikke det samme som, hvad der er brugt. Men tendensen viser, at miljøministerens differentierede afgift på sprøjtegift ikke kommer til at virke i 2012 og heller ikke i 2013, hvor jeg formoder, man også har hamstret.

DN's præsident tvivler på, at regeringens strategi om at sænke sprøjtemidlernes belastning med 40 procent i 2015 lykkes. Derfor bør ministeren allerede nu sætte andre initiativer i gang, mener hun.

- Vi har hele tiden advaret mod at tro, at afgifter alene kan løse dette. Vi har som det væsentligste peget på at friholde de områder, hvor der dannes og indvindes drikkevand, for sprøjtegifte, siger Bisschop-Larsen.

Landbruget deler dog ikke denne opfattelse, og i samme artikel citeres Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion for at sige:

- Det er sund fornuft, hvad landmændene gør lige nu. Jeg vil ikke kalde det hamstring, men lageropbygning af fuldt lovlige og godkendte midler, som senere vil blive brugt regelret. Det er lidt ligesom, når afgiften på cigaretter eller biler stiger.