I dag, fredag d. 6. maj lanceres en ny velfærdspolitik for svinebranchen, hvor svineproducenterne tager et endnu større ansvar for, at grisene i staldene har det godt.

- Vi vil gerne bevare en stærk og højteknologisk svinekødsproduktion, som fortsat bidrager til landets eksportindtægter. Og det stiller nogle krav til os fra samfundets side, som vi gerne vil komme i møde med en øget indsats på velfærdsområdet, siger Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden for fem områder har Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion på baggrund af et velfærdsseminar med 80 svineproducenterne sat mål for, hvordan velfærden i grisestaldene fortsat skal udvikle sig.

De fem målsætninger er:

• Reduktion af dødelighed med 20 pct. i år 2020

• Reduktion af antibiotikaforbruget med 10 procent pr. gris i 2013

• Løsgående søer i samtlige staldafsnit

Artiklen fortsætter efter annoncen

• Indsats mod manglende brug af sygestier

• Handling bag ord – øget fokus på, hvordan svineproducenterne kan højne velfærden i deres stalde.

Udover de fem overordnede mål præsenterer velfærdspolitikken midler til, hvordan branchen vil sikre, at resultaterne nås.

- Det er på branchens eget initiativ, at vi nu øger indsatsen på disse områder og dedikerer flere midler til forskning og udvikling inden for dyrevelfærd. De nye mål er en naturlig del af vores arbejde med grisens velfærd, og vi forventer, at tage fat på flere områder efterhånden, som vi får ny viden. Det gælder for eksempel halm til grisene, siger Lindhart B. Nielsen.

Han understreger, at disse tiltag ikke står alene. Branchen er hele tiden i proces for at skaffe ny viden, som kan højne velfærden for grisene og samtidig bevare konkurrenceevnen for producenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For eksempel er Danmark foran, når de drægtige søer skal gå løse i 2013, ligesom de danske svineproducenter indførte smertelindring ved kastration før det blev lovpligtigt.

- Forbrugerne kan til enhver tid købe kød fra en lang række specialproducerede grise, og den udvikling vil også fortsætte. Men med dette tiltag løfter vi velfærden for alle grise, siger Lindhart B. Nielsen.