Arbejdsgruppen for hold af svin under Justitsministeriet har netop afleveret deres enstemmige rapport, som blandt andet anbefaler, at søerne slippes løs i hele deres liv. Det kommer til at koste svinebranchen op mod 1,75 milliarder kroner, men det til trods ser Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion positivt på de nye anbefalinger.

- Vi er glade for den dialog, som har fundet sted i arbejdsgruppen og nu bringes videre ud i samfundet. Vi vil gerne sikre vores førerposition også inden for dyrevelfærd, og det har vi taget et stort skridt hen imod med de nye anbefalinger, siger formand Lindhart B. Nielsen, Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Senest 1. januar 2013 skal de drægtige søer i hele EU gå i løsdrift. Med den nye rapport arbejdes der på, at soen går løs hele sit liv. 

- En vigtig forudsætning for at opnå succes med disse tiltag er, at der også på EU-niveau indføres tilsvarende regler for løsgående søer. Ens rammevilkår vil gavne dyrevelfærden i alle medlemslande, og det bør danske politikere arbejde for, så produktionen af svinekød ikke flytter til lande med dårligere dyrevelfærd, siger Lindhart B. Nielsen.

Soen ud af boksen

Den bredt sammensatte arbejdsgruppe anbefaler enstemmigt, at en ny lov skal træde i kraft fra 1. januar 2021 med et forbud mod opboksede søer i løbeafdelingen. Lovkravet skal i første omgang gælde for nybyggeri og ombygninger, derudover skal der være en overgangsordning for eksisterende byggeri.

- Fra erhvervets side ser vi positivt på arbejdsgruppens anbefalinger. Vi har gode erfaringer med løsgående søer i løbeafdelingen, hvor soen bliver drægtig. Allerede i dag er 10 procent af de danske søer løse i løbeafdelingen. Men vi er nødt til at have tid til at omlægge alle sohold til løsdrift i løbeafdelingen, så det ikke går ud over vores konkurrencekraft over for udlandet, siger Lindhart B. Nielsen. 

I dag får producenterne en forbrugerbetalt merpris på op til 40 kroner pr. gris, når den kommer fra en gård med løsdrift. Den merpris dækker de ekstra omkostninger og vil forsvinde, hvis der lovgives om løse søer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løsgående søer med deres nyfødte grise

I rapporten til justitsministeren anbefales det ligeledes, at søer i farestalden slippes løs - dog skal overgangen ske gradvist med de nødvendige incitamenter.

Her nævner arbejdsgruppen blandt andet mulighed for investeringsstøtte til de producenter, som vil være pionerer på området, nemmere procedurer for behandling af miljøgodkendelser samt et samarbejde med detailleddet for at skabe en forbrugerdrevet udvikling, der kan sikre svineproducenter en bedre pris for kød fra grise med høj velfærd.

- Som det fremgår af rapporten, kommer det til at koste os mellem 600 kroner og 1600 kroner pr. årsso om året at omlægge til løsdrift i farestalden. Det vil betyde en ekstraregning på mellem 660 millioner kroner og 1,75 milliarder kroner, siger han og fortsætter:

- Vi er tilfredse med, at der anbefales en periode til indsamling af solid viden om, hvordan vi allerbedst får skabt de rette rammer for både soen og hendes pattegrise, for det er altså store investeringer, der skal gøres. På den måde kan vi også sikre, at løsdrift ikke fører til en højere dødelighed blandt de nyfødte grise, siger Lindhart B. Nielsen.

Han understreger desuden, at branchen ser frem til at fortsætte det konstruktive samarbejde med universiteter og dyreværnsorganisationer om udvikling af nye stier til søer, som går med deres pattegrise.